LEŚNY ZAKĄTEK

P4120009.JPG
Na słodko

Bursztynowa fantazja

Wyjątkowy deser na wiosenne popołudnie z filiżanką kremowej kawy z pianką. U mnie w towarzystwie oszałamiającego zapachu czeremchy rosnącej wśród różnorodnych drzew i krzewów otaczających mój balkon. W gąszczu różnorodnej zieleni gnieżdżą się ptaki, które powróciły z zimowisk i konkurują o najlepsze miejsca na gniazda. czytaj dalej

komentarze: 2
P4050012.JPG
Kuchnia świąteczna, Wielkanoc

Babka na białkach w formie i wydmuszkach jaj

Do tej babki wykorzystałam ten przepis klik, to druga biała warstwa. Ciasto jest śnieżnobiałe i bardzo smaczne, szczególnie jak już zupełnie wystygnie. Zwiększyłam proporcjonalnie składniki, bo białek miałam z 8 jaj. Te małe jajka z ciasta, które towarzyszą babce na zdjęciu, upiekłam w wydmuszkach jajek. Zbieram je sukcesywnie, bo w okresie przedświątecznym wykorzystuję je do różnych dekoracji. czytaj dalej

komentarze: 4
P4010001.JPG
Na słodko

Dzieci pieką, piegowate muffiny Ksawerego

Te przepyszne muffiny to zasługa mojego wnusia Ksawerego. Uwielbia różnego rodzaju babeczki i zawsze mi towarzyszy przy pieczeniu. Przy pieczeniu chleba nie da się nic oblizać, więc nie jest zbyt chętny do pomocy:) Tym razem role się odwróciły. Zgodnie z wcześniejszą umową, ja będę tylko pomagać a całą pracę wykona sam. czytaj dalej

komentarze: 2
P4040003.JPG
Kuchnia świąteczna, Wielkanoc

Wiosenna babka drożdżowa

Kolorowa, smaczna, prosta w wykonaniu. Na stół wielkanocny w sam raz. Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części, regulując wcześniej płyn lub dodatek mąki. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. czytaj dalej

komentarze: 13
P3250012.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Bochen z płaskurki

Ziarno pszenicy płaskurki kupiłam na Festiwalu chlebów Świata. Zasięgnęłam trochę informacji od sprzedających rolników na temat tej odmiany pszenicy. Jej historia sięga na długo przed uprawą orkiszu. Jej właściwości zdrowotne prawdopodobnie przewyższają ziarno orkiszu. Jest bogatsza w białko i składniki mineralne. czytaj dalej

komentarze: 6