LEŚNY ZAKĄTEK

DSC05969.JPG
Ciekawostki, niekulinarnie

Zabytki Ursynowa – Tajemnice Warszawy

Byłam w roku ubiegłym, widziałam i zachęcam nie tylko Warszawiaków do odwiedzenia tego malowniczego i tajemniczego miejsca. Już od maja do września, czwarty rok z rzędu, będzie to miejsce udostępnione dla wszystkich chętnych. To bardzo interesujące miejsce, chociażby z tego powodu, że od drugiej wojny światowej nikt z poza ścisłego grona osób nie miał do niego żadnego dostępu. czytaj dalej

P4120009.JPG
Na słodko

Bursztynowa fantazja

Wyjątkowy deser na wiosenne popołudnie z filiżanką kremowej kawy z pianką. U mnie w towarzystwie oszałamiającego zapachu czeremchy rosnącej wśród różnorodnych drzew i krzewów otaczających mój balkon. W gąszczu różnorodnej zieleni gnieżdżą się ptaki, które powróciły z zimowisk i konkurują o najlepsze miejsca na gniazda. czytaj dalej

komentarze: 3
P4050012.JPG
Kuchnia świąteczna, Wielkanoc

Babka na białkach w formie i wydmuszkach jaj

Do tej babki wykorzystałam ten przepis klik, to druga biała warstwa. Ciasto jest śnieżnobiałe i bardzo smaczne, szczególnie jak już zupełnie wystygnie. Zwiększyłam proporcjonalnie składniki, bo białek miałam z 8 jaj. Te małe jajka z ciasta, które towarzyszą babce na zdjęciu, upiekłam w wydmuszkach jajek. Zbieram je sukcesywnie, bo w okresie przedświątecznym wykorzystuję je do różnych dekoracji. czytaj dalej

komentarze: 4
P4010001.JPG
Na słodko

Dzieci pieką, piegowate muffiny Ksawerego

Te przepyszne muffiny to zasługa mojego wnusia Ksawerego. Uwielbia różnego rodzaju babeczki i zawsze mi towarzyszy przy pieczeniu. Przy pieczeniu chleba nie da się nic oblizać, więc nie jest zbyt chętny do pomocy:) Tym razem role się odwróciły. Zgodnie z wcześniejszą umową, ja będę tylko pomagać a całą pracę wykona sam. czytaj dalej

komentarze: 2
P4040003.JPG
Kuchnia świąteczna, Wielkanoc

Wiosenna babka drożdżowa

Kolorowa, smaczna, prosta w wykonaniu. Na stół wielkanocny w sam raz. Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części, regulując wcześniej płyn lub dodatek mąki. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. czytaj dalej

komentarze: 13