LEŚNY ZAKĄTEK

P6300009.JPG
Na słodko

Wypasione racuchy z kwiatami nagietka ◊ Smażymy na suchej patelni

Racuchy nie są tak puszyste jak tradycyjne, chociażby z uwagi na użycie innych typów mąki. Zapewniam jednak, że o wiele smaczniejsze nawet na drugi dzień. Są miękkie i bardzo smaczne. Nienasiąknięte tłuszczem w trakcie smażenia, chociaż z dodatkiem masła w środku i mąki z ziaren dyni, która również zawiera w sobie tłuszcz. czytaj dalej

P5270010.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Pszenny na zaczynie z mąki płaskurki z dodatkiem mąki owsianej i zielonego jęczmienia

Mąka z zielonego jęczmienia. Z tego, co się zorientowałam występuje na rynku w 4 postaciach: w postaci soku, soku w proszku po odparowaniu płynu, zmielona suszona trawa jęczmienia lub w postaci kapsułek. Prawdopodobnie najbardziej przyswajalny przez nasz organizm jest sok i sok w postaci proszku, ponieważ nie zawiera włókien z jęczmienia, które ograniczają wchłanianie witamin i składników czytaj dalej

P7020028.JPG
Piekarnia, wspólne pieczenie

Bajgle w wersji slow ◊ Lipcowa Piekarnia

Lipcowa piekarnia u Ani za Kuchennymi drzwiami i pyszne bajgle, z bloga Gotuje bo lubi od Moniki. Ania i Monika zaproponowały dwie wersje wykonania bajgli. Szybszą i tę bardziej wydłużoną. Przeczytajcie dokładnie oba przepisy i dojdziecie sami do wniosku, że ciasto, które dojrzewa dłużej będzie miało zdecydowanie lepszy smak. czytaj dalej

komentarze: 23
P7040013.JPG
Suszenie, przechowywanie zakwasu

Okres urlopów i metody na zabezpieczenie zakwasu chlebowego

Pewnie wielu domowych piekarzy zgodzi się ze mną, że najlepiej i najprzyjemniej piecze się chleb w domu w okresie od jesieni do późnej wiosny.W dni upalne nie jemy zbyt dużo pieczywa, ale nasz zakwas jeść musi i jak na złość dokarmiany właśnie w dni upalne jest tak żarłoczny, że porcję mąki i wody „zjada” o wiele szybciej niż w okresie jesienno-zimowym. czytaj dalej

komentarze: 1
P3160019.JPG
Domowy chleb na zakwasie, pieczenie krok po kroku

Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni ◊ pieczenie krok po kroku

Przysłowie ludowe mówi:„Pestki dyni spadły z kieszeni Boga na ziemię i nie ma na świecie zdrowszej od nich rzeczy!” Pestki dyni oprócz dużej ilości magnezu i wielu innych cennych składników mineralnych i witamin zawierają dobry tłuszcz.. Jedzmy je, na co dzień w nieprzetworzonej postaci. Jednak dodatek mąki czy ziaren do różnego rodzaju wypieków czy dań zwiększa ich wartość odżywczą. czytaj dalej

komentarze: 5
P6260014.JPG
Na słodko

Puchate placuszki z serka śmietankowego

Zbliżone smakiem do Pancakes, placków amerykańskich. Jednak w/g mnie o wiele lepsze. Są delikatne i bardzo puszyste. Przez przypadek zrobiłam jakiś czas temu mając w domu nadmiar domowego sera. Nie zapisywałam składników, ale pamiętałam, co do nich dodałam. Tym razem wszystko zapisałam i dzielę się z Wami przepisem. czytaj dalej

komentarze: 3
P6190003.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella

Nie smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy. Jednak zdejmując te bardziej przypieczone można jeść, bo są bardzo smakowite. Liście przed wyłożeniem foremki myjemy, osuszamy i smarujemy olejem. czytaj dalej

komentarze: 7