LEŚNY ZAKĄTEK

P8280176.JPG
Na słodko

Sękacz z piekarnika

Witam Was serdecznie. Wróciłam wczoraj i już dzisiaj upiekłam ciasto. Sękacz pieczony w piekarniku. Zapewniam, że smak ma prawie taki jak sękacz pieczony tradycyjnie, ale wygląd jak widać nie przypomina nam tego smakołyku. czytaj dalej

komentarze: 14
P6300009.JPG
Na słodko

Wypasione racuchy z kwiatami nagietka ◊ Smażymy na suchej patelni

Racuchy nie są tak puszyste jak tradycyjne, chociażby z uwagi na użycie innych typów mąki. Zapewniam jednak, że o wiele smaczniejsze nawet na drugi dzień. Są miękkie i bardzo smaczne. Nienasiąknięte tłuszczem w trakcie smażenia, chociaż z dodatkiem masła w środku i mąki z ziaren dyni, która również zawiera w sobie tłuszcz. czytaj dalej

P5270010.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Pszenny na zaczynie z mąki płaskurki z dodatkiem mąki owsianej i zielonego jęczmienia

Mąka z zielonego jęczmienia. Z tego, co się zorientowałam występuje na rynku w 4 postaciach: w postaci soku, soku w proszku po odparowaniu płynu, zmielona suszona trawa jęczmienia lub w postaci kapsułek. Prawdopodobnie najbardziej przyswajalny przez nasz organizm jest sok i sok w postaci proszku, ponieważ nie zawiera włókien z jęczmienia, które ograniczają wchłanianie witamin i składników czytaj dalej

P7020028.JPG
Piekarnia, wspólne pieczenie

Bajgle w wersji slow ◊ Lipcowa Piekarnia

Lipcowa piekarnia u Ani za Kuchennymi drzwiami i pyszne bajgle, z bloga Gotuje bo lubi od Moniki. Ania i Monika zaproponowały dwie wersje wykonania bajgli. Szybszą i tę bardziej wydłużoną. Przeczytajcie dokładnie oba przepisy i dojdziecie sami do wniosku, że ciasto, które dojrzewa dłużej będzie miało zdecydowanie lepszy smak. czytaj dalej

komentarze: 23
P7040013.JPG
Suszenie, przechowywanie zakwasu

Okres urlopów i metody na zabezpieczenie zakwasu chlebowego

Pewnie wielu domowych piekarzy zgodzi się ze mną, że najlepiej i najprzyjemniej piecze się chleb w domu w okresie od jesieni do późnej wiosny.W dni upalne nie jemy zbyt dużo pieczywa, ale nasz zakwas jeść musi i jak na złość dokarmiany właśnie w dni upalne jest tak żarłoczny, że porcję mąki i wody „zjada” o wiele szybciej niż w okresie jesienno-zimowym. czytaj dalej

komentarze: 1
P3160019.JPG
Domowy chleb na zakwasie, pieczenie krok po kroku

Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni ◊ pieczenie krok po kroku

Przysłowie ludowe mówi:„Pestki dyni spadły z kieszeni Boga na ziemię i nie ma na świecie zdrowszej od nich rzeczy!” Pestki dyni oprócz dużej ilości magnezu i wielu innych cennych składników mineralnych i witamin zawierają dobry tłuszcz.. Jedzmy je, na co dzień w nieprzetworzonej postaci. Jednak dodatek mąki czy ziaren do różnego rodzaju wypieków czy dań zwiększa ich wartość odżywczą. czytaj dalej

komentarze: 5