LEŚNY ZAKĄTEK

PA110178.JPG
Na słodko

Jesienne ciasto ze śliwkami na niedzielę

Jakiś czas nie było mnie, ale już powoli wszystko powraca do normy:). Dzisiaj proponuję ciasto, do którego użyłam śliwek o nazwie prezydent. Są to dość duże śliwki, więc niech Was nie dziwi ich ilość. Można również użyć śliwek węgierek, ale trzeba zwiększyć ich ilość. czytaj dalej

komentarze: 6
PA120001.JPG
Piekarnia, wspólne pieczenie

Światowy Dzień Chleba 2014

To już 9 edycja Światowego Dnia Chleba. Co roku staram się nie zapominać o tym wydarzeniu. Mam wrażenie, że tylko Blogerzy pamiętają o tym dniu, czasami lokalne gazety czy szkoły. Poza tym dzień ten nie jest w jakiś szczególny sposób promowany przez większe media czy piekarzy. czytaj dalej

komentarze: 19
P9160001.JPG
Przystawki, przekąski

Pory w śmietanie

Mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do drugiego dania. Są przepyszne. Wybieramy duże ładne pory i używamy tylko białych części. Po obsmażeniu i duszeniu stają się bardzo delikatne. czytaj dalej

P9180178.JPG
Przystawki, przekąski

Figi zapiekane z boczkiem i tymiankiem

W/g Księgi Rodzaju, Adam i Ewa, kiedy zjedli owoc z Drzewa Poznania Dobra i Zła, uświadomili sobie, że są nadzy. „A wtedy otworzyły im się obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli, więc gałązki figowe i zrobili sobie opaski”. Księgi Rodzaju (3.1–3.24 czytaj dalej

komentarze: 3
P9170181.JPG
Nie tylko na obiad

Klopsiki z majerankiem

Różnica między klopsikami a pulpetami jest znacząca. Klopsiki robimy z mięsa surowego i podsmażamy je na patelni a pulpety są z mięsa gotowanego oprószane mąką i bez podsmażania wrzucane do wrzątku czytaj dalej

komentarze: 2