LEŚNY ZAKĄTEK

PC030171.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Wigilijny Quiche

Quiche to odmiana tarty. Quiche zawsze przygotowywany jest z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko. Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako czytaj dalej

komentarze: 4
PB140176.JPG
Piekarnia, wspólne pieczenie

Listopadowa piekarnia, wspólne pieczenie i chleb litewski

Za „Kuchennymi drzwiami” zapachniało chlebem litewskim. Wszyscy chętni ruszyli do pieczenia tego chleba. Lubię ten moment, kiedy to o godzinie 20.00 publikowanych jest w sieci kilkanaście bochenków chleba pieczonych z jednego przepisu. Można byłoby otworzyć mały sklepik i sprzedawać upieczony chleb tym, którzy jeszcze nie próbowali domowego:). czytaj dalej

komentarze: 17
PB150171.JPG
Nie tylko na obiad

Flaki wołowe

Lubicie flaki? Ja bardzo. Pierwszy raz jadłam flaki dość dawno temu, będąc młodą, ale już dorosłą dziewczyną. Nie pamiętam flaków w moim domu rodzinnym. Kiedyś będąc u znajomych poczęstowano mnie flakami. Pomyślałam, że wreszcie zjem coś, czego jeszcze nie jadłam. Za chwilę żałowałam tej myśli, jak zobaczyłam je na talerzu :). czytaj dalej

komentarze: 4
PB110189.JPG
Wpisy okolicznościowe

Podsumowanie sezonu grzybowego 2014

Takiego sezonu grzybowego nie pamiętam. Nawet wpisów na blogu było niewiele na temat grzybobrania. Grzyby przeważnie te wiosenne były zawsze w większości z lokatorami, ale wysyp jesienny rekompensował grzybiarzom w zdrowe i dorodne zbiory. W tym roku było inaczej. czytaj dalej

komentarze: 3