LEŚNY ZAKĄTEK

P1230181.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku

Skąd w o tej porze roku tatarak? Z zamrażalki:). Zamroziłam po raz pierwszy liście tataraku w roku ubiegłym i zupełnie o nich zapomniałam:). Kiedy je wyjęłam i odwinęłam z torebki pachniał tak, jakbym przed chwilą go zerwała. Świetnie się przechował i posłużył mi do wyłożenia foremek. Już niedługo maj, więc będą liście świeże. czytaj dalej

komentarze: 14
P2080177.JPG
Na słodko

Bardzo czekoladowe ciasto z miętą i bananami

Tego się nie spodziewałam! Gorzka czekolada, brązowy cukier z melasy, mięta i banan. To najlepsze ciasto, jakie jadłam do tej pory. Po upieczeniu chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Kiedy już zupełnie wystygnie daje się kroić nawet w nieduże kawałki. czytaj dalej

komentarze: 5
P2030180.JPG

Chleb orkiszowy ubijany w dwóch odsłonach

Wspólne pieczenie w lutym. Przypominam, że prowadzi je Ania z bloga Kuchennymi drzwiami, a chleb do lutowej piekarni wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko i od razu serdecznie dziękuję za tak wspaniały przepis na ten chleb! czytaj dalej

komentarze: 20
P1280183.JPG
Na słodko

Karnawał, faworki, chrusty i chruściki

Karnawał, to słowo składa się z dwóch wyrazów łacińskich caro /mięso/ i vale / żegnaj /. Czyli żegnaj mięso:). W tym roku przypada na czas od 6 stycznia do 17 lutego. Jest to czas ruchowy, więc w każdym roku wypada w rożnych terminach w zależności od daty świąt wielkanocnych. Ten czas kojarzy nam się z zabawą, radością i pysznym jedzeniem. czytaj dalej

komentarze: 15
P1200183.JPG
Na słodko

Smaki dzieciństwa, ciastka z maszynki z dodatkiem skwarek

Musiałam sobie przypomnieć smak tych ciastek. Jadłam je dość dawno, kiedy były pieczone przez mamę. Nadarzyła się okazja, bo robiłam smalec do pieczenia faworków i pączków. Tę ilość skwarek w przepisie otrzymałam z 3kg słoniny. Słoninę przepuściłam przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach. Tłuszcz topiłam do chwili aż skwarki stały się złociste, ale niezbyt twarde. czytaj dalej

komentarze: 4
P1160172.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół

Smaczny, pachnący o znakomitym wilgotnym miąższu, chrupiącej skórce. Nie przypuszczałam, że ta niewielka ilość pomidorów z ziołami da tyle smaku i aromatu. W trakcie pieczenia roznosił się cudowny zapach. Bardzo polecam ten chleb. Ziarno i mąka z pszenicy Kamut od dawna są dostępne na rynku. Nie są tanie, ale od czasu do czasu warto upiec chleb z dodatkiem starych odmian zboża. czytaj dalej

komentarze: 9