LEŚNY ZAKĄTEK

P2220001.JPG
Na słodko

Tort urodzinowy

Nie bez powodu o tej porze roku na przełomie lutego i marca piekę tort. To już tradycja. Urodziny domowników są już wpisane w kalendarz, więc solenizanci są przyzwyczajeni do jednego tortu. Na szczęście daty urodzin są bardzo zbliżone, więc jeden tort w sam raz i nikt się nie buntuje i nie ma możliwości, aby ktoś zjadł za dużo:). czytaj dalej

komentarze: 1
P1230181.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku

Skąd w o tej porze roku tatarak? Z zamrażalki:). Zamroziłam po raz pierwszy liście tataraku w roku ubiegłym i zupełnie o nich zapomniałam:). Kiedy je wyjęłam i odwinęłam z torebki pachniał tak, jakbym przed chwilą go zerwała. Świetnie się przechował i posłużył mi do wyłożenia foremek. Już niedługo maj, więc będą liście świeże. czytaj dalej

komentarze: 14
P2080177.JPG
Na słodko

Bardzo czekoladowe ciasto z miętą i bananami

Tego się nie spodziewałam! Gorzka czekolada, brązowy cukier z melasy, mięta i banan. To najlepsze ciasto, jakie jadłam do tej pory. Po upieczeniu chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Kiedy już zupełnie wystygnie daje się kroić nawet w nieduże kawałki. czytaj dalej

komentarze: 5
P2030180.JPG

Chleb orkiszowy ubijany w dwóch odsłonach

Wspólne pieczenie w lutym. Przypominam, że prowadzi je Ania z bloga Kuchennymi drzwiami, a chleb do lutowej piekarni wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko i od razu serdecznie dziękuję za tak wspaniały przepis na ten chleb! czytaj dalej

komentarze: 20
P1280183.JPG
Na słodko

Karnawał, faworki, chrusty i chruściki

Karnawał, to słowo składa się z dwóch wyrazów łacińskich caro /mięso/ i vale / żegnaj /. Czyli żegnaj mięso:). W tym roku przypada na czas od 6 stycznia do 17 lutego. Jest to czas ruchowy, więc w każdym roku wypada w rożnych terminach w zależności od daty świąt wielkanocnych. Ten czas kojarzy nam się z zabawą, radością i pysznym jedzeniem. czytaj dalej

komentarze: 15