LEŚNY ZAKĄTEK

P3240177.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb z jabłkiem i bananem

Bardzo dobry chleb z cienką skórką z wilgotnym miąższem. Pomimo, że skórka była dość ładnie przyrumieniona to jej delikatność przypomina bibułkę. Z reguły po wyjęciu chleba z piekarnika, skórka wydaje się twarda. Kiedy po wyjęciu z foremki delikatnie ściśniemy chleb to ugina się i chrupie w palcach czytaj dalej

komentarze: 6
P3220186.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Suszony schab

Bardzo smakowity! Pachnący ziołami i delikatnie czosnkiem. Przyprawy można dowolnie komponować. Czosnek i sól to podstawa. Mięso powinno być dobrej jakości, kupione w sprawdzonym miejscu. Nie używajmy soli peklowej, zwykła sól wystarczy. czytaj dalej

komentarze: 12
P3120178.JPG
Na słodko

Wiosenna karpatka

Ciasto upiekłam na blasze z piekarnika. W trakcie pieczenia zrobiły się na nim góry i doliny, a brzegi ciasta były najwyższymi szczytami:). Moja blacha z piekarnika ma rozmiary 30x42cm, więc ciasto nie jest za grube i jak dla mnie w sam raz. Można upiec w 2 foremkach o odpowiednich rozmiarach, każde oddzielnie, ale szybciej i wygodniej piecze się na jednej blasze. Ciasto po wystudzeniu można podzi czytaj dalej

komentarze: 8
P3080171.JPG
Na słodko

Domowa chałwa z orzechami brazylijskimi

Przepyszna domowa chałwa zrobiona z sezamu, miodu i orzechów. Chałwę domową można zrobić z sezamu i miodu albo syropu klonowego. To wystarczy, aby delektować się jej smakiem. Dodatkami mogą być bakalie, orzechy czy czekolada oraz wanilia w płynie. czytaj dalej

komentarze: 8
P2220001.JPG
Na słodko

Tort urodzinowy

Nie bez powodu o tej porze roku na przełomie lutego i marca piekę tort. To już tradycja. Urodziny domowników są już wpisane w kalendarz, więc solenizanci są przyzwyczajeni do jednego tortu. Na szczęście daty urodzin są bardzo zbliżone, więc jeden tort w sam raz i nikt się nie buntuje i nie ma możliwości, aby ktoś zjadł za dużo:). czytaj dalej

komentarze: 8
P1230181.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku

Skąd w o tej porze roku tatarak? Z zamrażalki:). Zamroziłam po raz pierwszy liście tataraku w roku ubiegłym i zupełnie o nich zapomniałam:). Kiedy je wyjęłam i odwinęłam z torebki pachniał tak, jakbym przed chwilą go zerwała. Świetnie się przechował i posłużył mi do wyłożenia foremek. Już niedługo maj, więc będą liście świeże. czytaj dalej

komentarze: 18
P2080177.JPG
Na słodko

Bardzo czekoladowe ciasto z miętą i bananami

Tego się nie spodziewałam! Gorzka czekolada, brązowy cukier z melasy, mięta i banan. To najlepsze ciasto, jakie jadłam do tej pory. Po upieczeniu chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Kiedy już zupełnie wystygnie daje się kroić nawet w nieduże kawałki. czytaj dalej

komentarze: 5