LEŚNY ZAKĄTEK

P4250203.JPG
Nie tylko na obiad

Weekend z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi można dodawać niemal do każdej potrawy. Liście aromatyczne z chrupiącymi ogonkami mogą być dodawane w większych ilościach od tradycyjnego czosnku pospolitego, który w swoich ząbkach zawiera bardziej skoncentrowany aromat. czytaj dalej

komentarze: 5
P4170182.JPG
Bułki

Moje cebularze na zakwasie

Zostały zjedzone w niespełna dwa dni. Na zimno były również dobre. Z tej ilości ciasta upiekłam 17 bułeczek. To ciasto można wykorzystać również do pizzy. Część niewykorzystanego ciasta właściwego / przed ostatecznym wyrośnięciem / możemy umieścić w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. czytaj dalej

komentarze: 5
P4110173.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Ruisleipa po polsku i kwas fitowy

Od dawna ten chleb spędzał mi sen z powiek:). Zaczęło się od informacji, od czytelniczki mojego bloga Ani z Francji. To ona napisała mi o smakowitych małych chlebkach z dziurkami, kupowanych przez turystów w Finlandii. Przywożą je do swoich domów i mrożą po to, aby dłużej delektować się ich smakiem. czytaj dalej

komentarze: 10
P2250174.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny

Ciasto chlebowe z mąki orkiszowej jest mniej stałe i elastyczne w stosunku do ciasta z mąki pszenicy zwyczajnej. Dlatego chleb z samej mąki orkiszowej ma mniejszą elastyczność i objętość. W sprzedaży z reguły są chleby orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej chlebowej. Można pominąć drożdże i przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy zw czytaj dalej

komentarze: 14
P3270176.JPG
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Mazurek lursowski

W książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mnóstwo przepisów na mazurki. Do tej pory piekłam tylko mazurek królewski Przeszukując ponowne książkę autorki natknęłam się na mazurek o dziwnej, nic nieznaczącej nazwie, lursowski. czytaj dalej

komentarze: 7
P3240177.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb z jabłkiem i bananem

Bardzo dobry chleb z cienką skórką z wilgotnym miąższem. Pomimo, że skórka była dość ładnie przyrumieniona to jej delikatność przypomina bibułkę. Z reguły po wyjęciu chleba z piekarnika, skórka wydaje się twarda. Kiedy po wyjęciu z foremki delikatnie ściśniemy chleb to ugina się i chrupie w palcach czytaj dalej

komentarze: 10
P3220186.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Suszony schab

Bardzo smakowity! Pachnący ziołami i delikatnie czosnkiem. Przyprawy można dowolnie komponować. Czosnek i sól to podstawa. Mięso powinno być dobrej jakości, kupione w sprawdzonym miejscu. Nie używajmy soli peklowej, zwykła sól wystarczy. czytaj dalej

komentarze: 14
P3120178.JPG
Na słodko

Wiosenna karpatka

Ciasto upiekłam na blasze z piekarnika. W trakcie pieczenia zrobiły się na nim góry i doliny, a brzegi ciasta były najwyższymi szczytami:). Moja blacha z piekarnika ma rozmiary 30x42cm, więc ciasto nie jest za grube i jak dla mnie w sam raz. Można upiec w 2 foremkach o odpowiednich rozmiarach, każde oddzielnie, ale szybciej i wygodniej piecze się na jednej blasze. Ciasto po wystudzeniu można podzi czytaj dalej

komentarze: 8