LEŚNY ZAKĄTEK

P4250203.JPG
Nie tylko na obiad

Weekend z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi można dodawać niemal do każdej potrawy. Liście aromatyczne z chrupiącymi ogonkami mogą być dodawane w większych ilościach od tradycyjnego czosnku pospolitego, który w swoich ząbkach zawiera bardziej skoncentrowany aromat. czytaj dalej

komentarze: 10
P4170182.JPG
Bułki

Moje cebularze na zakwasie

Zostały zjedzone w niespełna dwa dni. Na zimno były również dobre. Z tej ilości ciasta upiekłam 17 bułeczek. To ciasto można wykorzystać również do pizzy. Część niewykorzystanego ciasta właściwego / przed ostatecznym wyrośnięciem / możemy umieścić w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. czytaj dalej

komentarze: 9
P4110173.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Ruisleipa po polsku i kwas fitowy

Od dawna ten chleb spędzał mi sen z powiek:). Zaczęło się od informacji, od czytelniczki mojego bloga Ani z Francji. To ona napisała mi o smakowitych małych chlebkach z dziurkami, kupowanych przez turystów w Finlandii. Przywożą je do swoich domów i mrożą po to, aby dłużej delektować się ich smakiem. czytaj dalej

komentarze: 10
P2250174.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny

Ciasto chlebowe z mąki orkiszowej jest mniej stałe i elastyczne w stosunku do ciasta z mąki pszenicy zwyczajnej. Dlatego chleb z samej mąki orkiszowej ma mniejszą elastyczność i objętość. W sprzedaży z reguły są chleby orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej chlebowej. Można pominąć drożdże i przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy zw czytaj dalej

komentarze: 15