LEŚNY ZAKĄTEK

P2030367.JPG
Na słodko

Faworki z mąki orkiszowej

Jest mnóstwo przepisów na faworki. Przeważnie są do siebie zbliżone, bo łączą je składniki, które są niezbędne do ich przygotowania. Czyli mąka, żółtka jaj i spirytus. Kruchość i delikatność faworków czytaj dalej

komentarze: 1
P1200367.JPG
Na słodko

Pączki serowe

Popularne pączki serowe, które moim zdaniem biją na głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada:). Ser powinien być bez grudek taki do smarowania. Użyłam sera jednej z firm, który pokazał się już jakiś czas temu w małych paczuszkach po 350-400g w moim osiedlowym sklepiku. Jest rewelacyjny nawet do serników. Nie pamiętam firmy, ale jeśli czytaj dalej

komentarze: 5
P1060385.JPG
Na słodko

Czarna Zośka

Przepyszne ciasto, które przywędrowało do mnie z Podkarpacia od babci Zosi. Pisząc przywędrowało, miałam na myśli nie przepis tylko kawałek ciasta, którego smakiem i wyglądem byłam zachwycona. W trakcie jedzenia próbowałam smakowo i wizualnie go rozszyfrować. Galaretka, masło w kremie, kakao, orzechy, brzoskwinie, ciastka, czytaj dalej

komentarze: 8
PC290376.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Moje świąteczne piernikowanie

To najlepsze pierniczki, jakie robiłam do tej pory. Dlaczego? Bo nadają się do jedzenia już na drugi dzień i takie pozostają do końca. Rozpływają się w ustach. Duże znaczenie ma jakość użytych składników jak również czas leżakowania ciasta. Moje odpoczywało 6 tygodni, myślę, że nawet mogło i dłużej. czytaj dalej

komentarze: 2
PC060370.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym

Przepyszny torcik marchewkowy. Myślę, że jest wart świątecznego stołu. To ciasto z powodzeniem może zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć! Jest wilgotne, świetnie się kroi i nie trzeba go nasączać, chociaż można. Krem jest przepyszny i schładza się nawet w temperaturze pokojowej. Jeśli lubicie kremy bardziej puszyste, proponuję czytaj dalej

komentarze: 8