LEŚNY ZAKĄTEK

zakwas_drozdze.jpg
Piekarnia u Amber

Czerwcowa piekarnia, na zakwasie i na drożdżach

Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami lub na blogu Grunt to przepis który wybrała do czerwcowej piekarni Marzena Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej czytaj dalej

komentarze: 8
P5300415.JPG
Wpisy okolicznościowe

Syrop z kwiatów czarnego bzu i 8 lat Leśnego Zakątka

Minęło 8 lat Leśnego Zakątka. Dalsze systematyczne prowadzenie bloga i jego rozwój w tym miejscu jest niemożliwe. Dałam sobie czas do września i przez ten czas zdecyduję czy będę pisać na innej platformie czy też dam sobie spokój. Do tego czasu jestem do dyspozycji odnośnie porad w temacie pieczenia chleba na zakwasie. czytaj dalej

komentarze: 14
P5030371.JPG
Piekarnia u Amber

Tartine bread, majowa piekarnia

Propozycja chleba do majowej piekarni od Jacka z bloga Przepisy na Domowy Chleb i Ser W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna jasna i pełnoziarnista. Ja użyłam mąki orkiszowej dlatego zmieniłam w składnikach przepisu. Zaczyn przygotowałam na zakwasie z mąki żytniej razowej. Prowadzenie ciasta chlebowego dokładnie tak jak na blogu czytaj dalej

komentarze: 10
P3100371.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Złocisty, chleb mieszany z siemieniem lnianym

Są dwa rodzaje siemienia lnianego brązowe i złociste inaczej zwane budwigowe. Które bardziej wartościowe? Różne są opinie, niektórzy twierdzą, że złociste ale ja wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego dodałam dość dużo. Siemię złociste można dostać bez problemu, nawet w aptece. Jeśli nie ma go w danej chwili mo czytaj dalej

komentarze: 12
P3040383.JPG
Piekarnia u Amber

Marcowa piekarnia i simit

W marcowej Piekarni u Amber zapachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki Bajgle były już pieczone w piekarni u Amber klik. Wizualnie podobne ale simit są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu a nawet smaczniejsze, bo po upieczeniu są bardziej delikatne i chrupiące. czytaj dalej

komentarze: 9