LEŚNY ZAKĄTEK

P8060440.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb z tartym jabłkiem

To mój ostatni wpis na tym blogu. Już niebawem zaproszę Was do nowego Leśnego Zakątka. W nowym miejscu zajmę się na początek tylko pieczeniem chleba. Czy będą inne tematy? Jeszcze nie wiem. Chciałam zaznaczyć, że ten blog nie będzie pozostawiony bez opieki. Jeśli pojawią się jakieś pytania pod konkretnym wpisem, będę na nie odpowiadać. czytaj dalej

komentarze: 3
zakwas_drozdze.jpg
Piekarnia u Amber

Czerwcowa piekarnia, na zakwasie i na drożdżach

Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami lub na blogu Grunt to przepis który wybrała do czerwcowej piekarni Marzena Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej czytaj dalej

komentarze: 8
P5300415.JPG
Wpisy okolicznościowe

Syrop z kwiatów czarnego bzu i 8 lat Leśnego Zakątka

Minęło 8 lat Leśnego Zakątka. Dalsze systematyczne prowadzenie bloga i jego rozwój w tym miejscu jest niemożliwe. Dałam sobie czas do września i przez ten czas zdecyduję czy będę pisać na innej platformie czy też dam sobie spokój. Do tego czasu jestem do dyspozycji odnośnie porad w temacie pieczenia chleba na zakwasie. czytaj dalej

komentarze: 14
P5030371.JPG
Piekarnia u Amber

Tartine bread, majowa piekarnia

Propozycja chleba do majowej piekarni od Jacka z bloga Przepisy na Domowy Chleb i Ser W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna jasna i pełnoziarnista. Ja użyłam mąki orkiszowej dlatego zmieniłam w składnikach przepisu. Zaczyn przygotowałam na zakwasie z mąki żytniej razowej. Prowadzenie ciasta chlebowego dokładnie tak jak na blogu czytaj dalej

komentarze: 10
P3100371.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Złocisty, chleb mieszany z siemieniem lnianym

Są dwa rodzaje siemienia lnianego brązowe i złociste inaczej zwane budwigowe. Które bardziej wartościowe? Różne są opinie, niektórzy twierdzą, że złociste ale ja wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego dodałam dość dużo. Siemię złociste można dostać bez problemu, nawet w aptece. Jeśli nie ma go w danej chwili mo czytaj dalej

komentarze: 14
P3040383.JPG
Piekarnia u Amber

Marcowa piekarnia i simit

W marcowej Piekarni u Amber zapachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki Bajgle były już pieczone w piekarni u Amber klik. Wizualnie podobne ale simit są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu a nawet smaczniejsze, bo po upieczeniu są bardziej delikatne i chrupiące. czytaj dalej

komentarze: 9