LEŚNY ZAKĄTEK

Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Pszenny chleb na zakwasie

 

 

 

 

Składniki:

  • Zakwas z mąki żytniej białej                100 ml x)
  • Mąka pszenna typ 500                        150 g
  • Woda                                                   150 g

 

Mieszamy i pozostawiamy / najlepiej na noc na 11 godz./  Po tym czasie /ciasto konsystencji gęstej śmietany/ dodajemy:

  • Mąka typ 500     300 g
  • Woda                 100 g

 

Porządnie  wyrabiamy co najmniej 10 min i pozostawiamy pod przykryciem 5 godzin . / ciasto konsystencji stabilnej kuli /

Po tym czasie dodajemy:

  • Mąka typ 500                                                         400 g
  • Woda + mleko z puszki / pół na pół / + sól             200 g

 

Wyrabiamy dość długo na koniec dodając odrobinę oliwy. Zostawiamy ciasto uformowane w kulę na około 1,5 godz. Wyjmujemy ciasto na blat, rozpłaszczamy go na placek aby odgazować i ponownie formujemy w kulę. Po następnej 1,5 godz. Robimy to samo, żeby ostatecznie dać mu spokój aż urośnie. U mnie rosło około 2 godz.

Smarujemy, posypujemy ziarnem i pieczemy na dobrze rozgrzanym kamieniu w tem 250 st.

Po 15 minutach obniżamy do 200 i pieczemy jeszcze jakieś 20-25 min. Można przykryć wierzch ciasta papierem aby za bardzo się nie spiekło.

x) podałam w ml ponieważ zakwas miałam w naczyniu z podziałką .