LEŚNY ZAKĄTEK

Jagody leśne, zioła ogrodowe, dzikie zioła i owoce

Jagody leśne w roli głównej

 

 

 

 

 

 

Sezon jagodowy rozpoczęty, grzybowy też, ale jeszcze skromnie:)

 Borówka czernica, borówka czarna, czyli popularna jagoda. Jest jej mnóstwo w lesie. Zebrałam około 3kg, sama, w ciągu niespełna 3 godzin. To dopiero początek, można ją zbierać do późnego lata.

Nie dość, że jest pyszna to jest cudownym lekiem na nasze zmęczone oczy, od pracy przy komputerze i na dodatek reguluje cały układ pokarmowy. Jeśli macie możliwość zbierajcie i zajadajcie do woli. Można ją suszyć, mrozić i pasteryzować w słoiku z odrobiną cukru.

Nie ma to jak własnoręczny zbiór, a przy tym niesamowity relaks, z dala od cywilizacji:)

Oprócz jagód zebrałam trochę kurek, mam już pomysł na danie, ale to może następnym razem.

 

 


Dzisiaj danie szybkie i proste.

 

Domowy makaron z miętą i jagodami leśnymi

 

Potrzebujemy:

 

  • 3jajka,
  • 300g mąki,
  • sól,
  • odrobinę oliwy,
  • liście mięty,
  • jagody,
  • śmietana lub jogurt.

 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja, odrobinę oliwy i sól do smaku. Regulujemy ilość mąki, w zależności od wielkości jajek. Może się zdarzyć, że potrzebne będzie 4 jajko.

W trakcie wyrabiania dodajemy garść mięty, posiekanej drobno. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i błyszczące.

Jak ciasto chwilę odpocznie, wałkujemy placek, kroimy w paski, nakładamy jeden na drugi, ewentualnie podsypujemy mąką i tniemy nożem w dowolnej wielkości paski.

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka sekund od wypłynięcia.

Hartujemy makaron w zimnej wodzie i gotowe:)

Podajemy na zimno z jagodami, jogurtem lub śmietaną z odrobiną cukru.

SMACZNEGO:)

 Przepis dodaję do akcji: Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu