LEŚNY ZAKĄTEK

Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Ciasto z koniakiem i wiśniami

PC250011.JPG

 To ciasto piekłam 4 lata temu na Boże Narodzenie i od tamtego czasu zapomniałam o nim i o tym, że było takie pyszne:). Wówczas nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju.

 

PC250001.JPG

Upiekłam w tym roku również na ponad 2 tygodnie przed świętami. Leżakowało nasączone koniakiem do świąt. To było jedno z najlepszych ciast na świątecznym stole. Jest przepyszne, bardzo polecam!

PC100005.JPGPrzepis niemal identyczny z oryginałem. Zmieniłam tylko typ mąki i dodałam suszone wiśnie.
W cieście nie czuć alkoholu, wyparował i wierzcie mi, bardziej ciasto można poczuć w biodrach niż w głowie, jak za dużo zjemy:).

Ciasto można zaplanować z wyprzedzeniem na wyjątkową okazję. Tylko proszę nie wyjadać zbyt wcześnie:). Ten czas jest konieczny, aby ciasto nabrało smaku i aromatu. Przed podaniem dekorujemy dowolnie.

 

 

PC250002.JPG

Ciasto z koniakiem i wiśniami

Składniki:

  • 250g miękkiego masła,
  • 250g cukru
  • 6 żółtek
  • 250g mąki orkiszowej,
  • 200ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g czekolady, najlepiej dobrej gorzkiej,
  • 100g zmielonych migdałów,
  • 6 ubitych na pianę białek,
  • 1 szklankę lub więcej suszonych wiśni,
  • ¼ litra koniaku.

Wykonanie:

  1. Utrzyj masło z cukrem, dodawaj kolejno:

Żółtka,
mąkę z proszkiem,
mleko stopniowo,
utartą na tarce czekoladę,
migdały,
i na końcu wmieszaj wiśnie i ubitą pianę z białek.

Tym razem użyłam 1 małej tortownicy o średnicy 16cm i foremki o rozmiarach 27x18
Foremki posmaruj masłem, / 2 średniej wielkości / lekko posyp mąką i wyłóż na nie ciasto. Piecz w temp. 160-170st. do suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie, nabieraj strzykawką koniak i wstrzykuj go równomiernie w ciasto. Zapakuj ciasto w folię spożywczą i czekaj...2-3 tygodnie.

 PC250008a.JPG