LEŚNY ZAKĄTEK

Nie tylko na obiad

Faszerowane pieczarki

PC270021.JPGTo taki recykling kulinarny. Wypełniamy pieczarki różnymi składnikami, które często możemy znaleźć w lodówce czy spiżarce. Tak przygotowane danie może być daniem obiadowym albo rodzajem przystawki.
Końcówki wędlin, pieczonego mięsa, czy mięsa z bulionu, które można podać w inny bardziej apetyczny sposób. Do wyłożenia dna naczynia do zapiekania polecam sałatę rzymską, która świetnie się sprawdza w wysokich temperaturach i jest naprawdę dobra. W wytworzonym sosie z pieczarek wymieszanym podczas pieczenia z ulubionymi ziołami można maczać przygotowane wcześniej grzanki.

PC270006.JPG Faszerowane pieczarki

 Potrzebujemy

  • Duże pieczarki, u mnie 8 sztuk,
  • ser mozzarella lub inny dowolny,
  • wędlina i resztki pieczonych mięs, / około 250g /,
  • sałata rzymska, ta najlepsza na spód naczynia do zapiekania,
  • natka pietruszki,
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1-2 papryczki chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobinę oleju,
  • suszone zioła, tymianek, oregano lub inne ulubione.
    1. Resztki wędlin i mięs kroimy w kostkę
    2. Wykręcamy z pieczarek ogonki, kroimy w drobną kostkę. Pieczarek nie myję i nie obieram, wycieram ściereczką.
    3. Solimy każdą pieczarkę wewnątrz i posypujemy ulubionymi ziołami.
    4. Na dno naczynia do zapiekania układamy sałatę rzymską na nią pieczarki. Spryskujemy olejem sałatę i boki pieczarek.
    5.  Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Dodajemy pokrojoną papryczkę chili, ogonki z pieczarek i drobno pokrojoną cebulę.
    6. Chwilę podsmażamy, dodając na koniec pokrojone w kostkę mięso i wędliny.
    7. Farsz przekładamy do miski. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy śmietanę, jajko, drobno pokrojoną natkę pietruszki i garstkę startego sera.
    8. Farsz mieszamy, przyprawiamy i nadziewamy nim przygotowane pieczarki.
    9. Przykrywamy naczynie pokrywą lub papierem do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 190-200st.do chwili aż pieczarki zmiękną.
    10. Zdejmujemy nakrycie z naczynia, posypujemy startym serem i zapiekamy do roztopienia sera.
    11. Podajemy na ciepło z pieczywem.

PC270009.JPG

PC270017.JPG