LEŚNY ZAKĄTEK

Nie tylko na obiad

Szaszłyki drobiowe z tymiankiem i warzywami

P3190012.JPG

Sezonu na grilla jeszcze nie ma, ale w domu o każdej porze roku możemy sobie grillować i trenować z różnymi składnikami. Na pewno to nie to samo, co na świeżym powietrzu na łonie przyrody w otaczającym nas zapachu aromatycznego dymu. Na patyczki można nadziać, co tylko nam przyjdzie do głowy. To jedna z propozycji. Warzywa można zmieniać dowolnie a i pomysł na marynatę dowolny.

 

P3190003.JPG

Mięso jednak będzie zdecydowanie bardziej smakowite, jeśli poleży zamarynowane kilka godzin w lodówce, a nawet całą noc.
Do szaszłyków wcisnęłam domownikom kaszę jaglaną polaną wytworzonym sosem z szaszłyków. Nie wszyscy za nią przepadają, ze względu na goryczkę i mdły smak.

 

P3190005.JPGP3190010.JPG    P3190021.JPG

 

P3190018.JPG

 

Szaszłyki drobiowe z tymiankiem i warzywami

Potrzebujemy

  • 500 -700g piersi z kurczaka,
  • 300g surowego boczku w plastrach,
  • 2 duże kolorowe mięsiste papryki,
  • kilkanaście małych pieczarek,
  • 1 nieduża cukinia,
  • 5-6 sztuk niedużej cebuli,
  •  patyczki do szaszłyków.

Piersi kurczaka kroimy w średnią kostkę. Pieczarki, jeśli nieduże nadziewamy w całości. Cukinię kroimy w plasterki a cebulę na 4 części, lub w grube plastry, ale wówczas trudniej ją nadziewać.

 

P3190001.JPG

Marynata

  • Około ¾ szklanki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 garście świeżego pokrojonego tymianku,
  • 1 łyżka musztardy Dijon lub innej ulubionej,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2-3 suszone lub świeże papryczki chili,
  • 1 łyżeczka melasy lub miodu,
  • pieprz i sól do smaku.

Składniki marynaty mieszamy i łączymy z pokrojoną piersią z kurczaka. Płyn powinien przykryć mięso. Marynowane piersi, najlepiej przykryć i pozostawić na kilka godzin, albo na noc.

Patyczki do szaszłyków moczymy wcześniej w wodzie. Proponuję partiami wkładać warzywa do marynaty, w trakcie nadziewania na patyczki. Kawałki piersi z kurczaka owijamy w plastry boczku i nadziewamy na patyczki przekładając pozostałymi składnikami.

Zanurzając składniki w marynacie zużyłam całą a szaszłyki były nią dobrze pokryte przed pieczeniem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. około 200st. układając szaszłyki na kratce z piekarnika podsuwając pod kratkę blachę. To niezły sposób, ale za dużo mycia:). Ja ułożyłam szaszłyki w płytkiej foremce, którą postawiłam na blasze z piekarnika. W połowie pieczenia przekręciłam szaszłyki na druga stronę. Czas pieczenia w zależności od grubości składników.  

 

P3190009.JPG