LEŚNY ZAKĄTEK

Nie tylko na obiad

Kiszona, młoda kapusta z koperkiem i marchewką

P6080003.JPGNie tylko jesienią i w okresie zimy można kisić kapustę. Już o tej porze roku, kiedy kapusta zawiązuje ładne i ścisłe główki można ją wykorzystywać do kiszenia. Odrzucamy pierwsze zielone liście, drugie jaśniejsze możemy wykorzystać do przykrycia powierzchni poszatkowanej kapusty. Soli używamy niewiele. To kapusta, można by rzec małosolna, jak ogórki, które najlepiej smakują takie na pół ukiszone.

 P6050007.JPGKroimy kapustę nożem lub małą szatkownicą. Dodajemy startą marchewkę i pokrojony koper. Solimy stopniowo do smaku, tak około 4 płaskie łyżeczki na większą główkę kapusty.
Poszatkowaną kapustę mieszamy i pozostawiamy w misce na minimum 30 minut. Po tym czasie przekładamy kapustę stopniowo do słoja lub kamionki lekko uciskając każdą partię. Późniejsze, jesienne odmiany kapusty wymagają bardziej zdecydowanego ugniatania. Odmiany wczesne traktujemy delikatniej, aby z kapusty po ukiszeniu nie zrobił nam się od razu bigos.

P6080015.JPGPrzykrywamy pozostawionymi liśćmi kapusty i przykrywamy ściereczką. Czekamy 2-3 dni w temperaturze pokojowej aż przefermentuje.
Wyjmujemy kapustę z powrotem do miski i ponownie wkładamy do naczynia, w którym się kisiła. To taki, wydawać by się mogło syzyfowy transport, który w tym wypadku spełnia dość istotną rolę. Po takich przenosinach z kapusty uciekają gazy, które nie są nam do szczęścia potrzebne:).

P6070004.JPGUkiszoną kapustę najlepiej włożyć do lodówki, schłodzona smakuje o wiele lepiej i proces dalszego jej kiszenia zostaje spowolniony.  Zapewniam, że długo nie postoi. Od razu proponuję ukisić następną główkę, bo tę ukiszoną zjemy dość szybko a na następną musimy poczekać:). Kapusta jest delikatna i przepyszna! Już tak naprawdę nic do niej nie potrzeba aby nią się zajadać. Można dodać odrobinę dobrej oliwy i surówka gotowa.
Nie proponuję kiszenia większej ilości za jednym podejściem, z tym poczekajmy na jesień.

P6080005.JPG Kiszona, młoda kapusta z koperkiem i marchewką

Potrzebujemy

  • 1 twardą główkę kapusty,
  • sól,
  • świeży koperek,
  • 1 marchewka,
  • słoik lub kamionka. Naczynie nie powinno być wypełnione kapustą po brzegi!

P6050015.JPG