LEŚNY ZAKĄTEK

Piekarnia u Amber

Bajgle w wersji slow ◊ Lipcowa Piekarnia

P7020028.JPGLipcowa piekarnia u Ani za Kuchennymi drzwiami i pyszne bajgle, z bloga Gotuje, bo lubi od Moniki. Ania i Monika zaproponowały dwie wersje wykonania bajgli. Szybszą i tę bardziej wydłużoną. Przeczytajcie dokładnie oba przepisy i dojdziecie sami do wniosku, że ciasto, które dojrzewa dłużej będzie miało zdecydowanie lepszy smak.

P7020009.JPGTę wersję proponuję, bo znam smak ciasta drożdżowego na zaczynie i ciasta drożdżowego pieczonego na szybko. Pracy jest tyle samo, co w wersji skróconej, a smak zdecydowanie lepszy. Ostateczny wybór należy do Was.
W przepisie nic nie zmieniałam, no może taka drobnostka, że czas ostatecznego rośnięcia skróciłam o prawie połowę, bo mogłyby przy tej temp. za oknem przerosnąć.  Nie smarowałam ciasta jajkiem, tylko po obgotowaniu od razu obtoczyłam w ziarnach. Przed pieczeniem spryskałam bajgle wodą z dodatkiem cukru.

P7020027.JPG

Upiekłam z dodatkiem 2 łyżek zakwasu pszennego. Dokarmiałam 1 łyżeczkę zakwasu żytniego 3 razy, biorąc po 50g mąki pszennej i 50g wody, co 8 godzin. Tak szczerze mówiąc to ten zakwas niewiele chyba zdziałał przy tej ilości drożdży:). Może odrobinę zmienił smak bajgli? Ale nie mam porównania, by to stwierdzić. Zresztą sam przepis podaję w oryginalnej wersji, w którym zakwas nie jest obowiązkowy.
Marzy mi się upiec takie bajgle na samym pszennym zakwasie, ale cały przepis trzeba by przewrócić do góry nogami. Wszystko przede mną:).


P7020012.JPG

Bajgle piekłam kilka lat temu klik i obwarzanki również klik.
Obwarzanki czy bajgle, jaka jest między nimi różnica? Poczytajcie tu klik

Bardzo dziękuje Ani, Monice i wszystkim, którzy przyłączyli się do  wspólnego pieczenia w lipcu, pomimo dość wysokich temperatur za oknem:).

P7020003.JPG

Bajgle w wersji slow, te piekłam ja

Potrzebujemy

  • 150g mąki typ 750,
  • 150ml wody,
  •  szczypta drożdży,
  •  2 łyżki zakwasu pszennego (opcjonalnie).

Wszystkie składniki zmieszaj w misce i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (ok. 8).

Następnie do zaczynu dodaj:

  •  600g mąki typ 750,
  •  350g wody,
  •  2 łyżki miodu,
  •  1 łyżka soli,
  •   6,5g drożdży suszonych.

Ze wszystkich składników wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, następnie przełóż na blat, rozpłaszcz i złóż na trzy jakbyś składał list a następnie na pół. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i umieść w lodówce na przynajmniej osiem godzin.

Po tym czasie podziel ciasto na ok. 17 kawałków, uformuj z nich kulki i pozostaw na dwadzieścia minut. W każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.

W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.

Obgotowane bajgle posmaruj roztrzepanym jajkiem, zanurz z jednej strony w sezamie lub/i maku. Połóż ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

 

Bajgle w wersji fast, druga propozycja. Tych nie piekłam i uwag co do przepisu nie będzie:)

  • 750g mąki typ 550,
  • 500g letniej wody,
  • 7g drożdży instant,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 jajko,
  • sezam, mak.

Z podanych składników (oprócz jajka) wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełóż je do lekko naoliwionego naczynia i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.  Wyrośnięte ciasto podziel na 12 – 15 części. Uformuj z każdej kulkę i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.

W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.

Posmaruj obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanurz z jednej strony w sezamie lub/i maku. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć.

P7020011.JPG