LEŚNY ZAKĄTEK

Na słodko

Sucharki zwykłe albo sucharki papieskie ◊ Przerwa wakacyjna na blogu

P7140009.JPGPrzerwa w Leśnym Zakątku będzie dość długa, bo na pewno do końca wakacji. Wpisów nowych nie będzie. Trzymajcie się ciepło i do miłego:).


Przed wyjazdem upiekłam sucharki z dwóch przepisów, wzbogacając je orzechami i suszoną żurawiną.  
W sucharkach papieskich, które piekłam dość dawno przeraziła Was ilość cukru. Tym razem upiekłam dwie wersje. W przepisie na sucharki papieskie zmieniłam tylko mąkę zwykłą na orkiszową i dodałam orzechy i suszoną żurawinę.

P7140011.JPGNastępnie zmniejszając ilość jajek, cukru i mąki upiekłam drugą, odchudzoną wersję. Chciałam porównać smaki dwóch wypieków, które w swoim składzie mają te same składniki, ale różne proporcje.
Okazało się, to nie tylko moja opinia, że sucharki papieskie są zdecydowanie lepsze! Bardziej kruche i delikatniejsze. Sucharki zwykłe, no cóż nie są takie złe, ale są zbyt twarde i najlepiej je jeść maczając w kawie czy herbacie.  

P7140006.JPGSucharki zwykłe

Potrzebujemy

  • 260g mąki orkiszowej jasnej,
  • 3 jajka,
  • 190g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200g orzechów laskowych,
  • 100g suszonej żurawiny.

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem, orzechy i żurawinę. Mieszamy do połączenia.

Masę wykładamy do półokrągłej foremki o rozmiarach 33x10x5, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Pieczemy w temp.180st około 30minut, do suchego patyczka.

Kiedy ciasto po upieczeniu wystygnie, kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm

Układamy pokrojone kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem i suszymy w piekarniku w temp. około 160st. od czasu do czasu uchylając drzwiczki piekarnika.

P7140004.JPGZmieniłam mąkę zwykłą na orkiszową, dodałam orzechy i żurawinę. Podaję przybliżoną wagę jajek. Ma to znaczenie, bo waga 7 jajek w skorupkach to waga cukru, a waga 6 jaj to waga mąki. Różnica w poszczególnych składnikach, będzie zależała od wagi jajek, więc może się nieznacznie różnić, ale proporcje pozostaną te same u każdego z nas.

P7140002.JPGSucharki papieskie

W przybliżeniu wygląda to tak:

  • 7 jajek,
  • 458g cukru,
  • 394g mąki orkiszowej jasnej,
  • 100g orzechów laskowych,
  • 100g suszonej żurawiny.

Ciasto przygotowujemy identycznie jak w pierwszym przepisie, Używamy tylko większej prostokątnej foremki o rozmiarach 30x25 i pieczemy dłużej, do suchego patyczka.

P7140012.JPG