LEŚNY ZAKĄTEK

Piekarnia u Amber

Normandzki chleb jabłkowy

P9090176.JPG

Przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki zaproponowała we Wrześniowej Piekarni Kamila, która prowadzi bloga Ogrody Babilonu
Dla przypomnienia, nad comiesięcznym wspólnym pieczeniem czuwa Ania z bloga Kuchennymi drzwiami.

P9090179.JPG

Chcę zaznaczyć, że chętne osoby, które decydują się na pieczenie, publikują przepis w tym samym dniu i o tej samej godzinie. Tak, więc nie ma możliwości wcześniejszego podejrzenia chleba, jak komu się upiekło:).
Chleb wyjątkowo smaczny, lekko słodki za sprawą suszonych jabłek. Delikatny i pomimo swojej słodkiej nuty pasujący do wszystkiego.
Dodany cydr chyba spowolnił wzrost chleba, bo jakoś pomimo dodatku odrobiny drożdży nie za bardzo spieszył się by wyrosnąć. Pomyślałam, że to pewnie alkohol zawarty w cydrze uśpił ciasto, dlatego tak opornie rosło:).
Chlebek bardzo polecam i dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie.

 P9090181.JPG

Normandzki chleb jabłkowy

Zaczyn

  • 160g mąki chlebowej, u mnie pszenna typ 750,
  • 100g wody,
  • 30g zakwasu, u mnie z mąki żytniej razowej.

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

  • 650g mąki chlebowej, u mnie pszenna typ 750,
  • 90g mąki pszennej razowej,
  • 210g wody,
  • 310g cydru jabłkowego,
  • 20g soli,
  • 5g drożdży instant,
  • 260g zaczyn,
  • 140g suszonych jabłek.

Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.

 P9090180.JPG