LEŚNY ZAKĄTEK

Piekarnia u Amber

Styczniowa piekarnia i chleb hiszpański w dwóch odsłonach

zakwas_drozdze.jpgStyczniowa piekarnia, czyli wspólne pieczenie, zainspirowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami. U mnie pachniało podwójnie dzień po dniu, chlebem przygotowanym na zakwasie i na drożdżach.

P1110001.JPGChyba po raz pierwszy zdarzyło mi się, że upiekłam dwie wersje chleba z tych samych rodzajów mąk. W chlebie drożdżowym starter jest z mąki pszennej białej.  W chlebie na zakwasie zrobiłam zaczyn z zakwasu, wody i mąki pszennej pełnoziarnistej. To ta niewielka zmiana, bo zakwaszenie mąki pełnoziarnistej w przypadku chleba na zakwasie było jak najbardziej uzasadnione. Zwiększyłam również ilość wody, ale niewiele, tylko 50ml.

P1110172.JPGChleb na drożdżach o wyjątkowym zapachu i smaku. Długa fermentacja ciasta zrobiła swoje. Znam już smak i zapach tak prowadzonego ciasta na drożdżach, nie raz piekłam różnego rodzaju bułki w podobny sposób i zawsze zachwycałam się ich charakterystycznym zapachem i smakiem.

Który lepszy? Tak naprawdę trudno mi ocenić. Każdy inny i w wyglądzie i smaku. Jeden i drugi bardzo dobry. Musicie sami się przekonać i po prostu upiec oba:).
Dziękuję Ani i wszystkim piekącym w styczniowej piekarni i mam nadzieję do następnego pieczenia:).

 

Chleb hiszpański

Starter

  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 125g mąki pszennej chlebowej, u mnie typ 750.

Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Dodajemy wodę i mieszamy do połączenia składników.
Miskę przykrywamy folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.

Ciasto właściwe

  • cały starter,
  • 200ml ciepłej wody,
  • 1/3 łyżeczki drożdży instant,
  • 225g mąki pszennej typ750,
  • 100g mąki pszennej razowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy.

Składniki łączymy i wyrabiamy 10 minut. Ciasto można wyrobić w misce lub po połączeniu składników wyjąc na blat lekko posypany mąką. Ja wyrobiłam w misce, aby nie dosypywać mąki.
Po wyrobieniu ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozciągamy na około 30cm długości. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Następnie formujemy w bochenek i układamy na blasze posypanej mąką. Wierzch ciasta posypujemy mąką i nacinamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.240st. przez około 30 minut.
Ja na spód piekarnika wstawiłam naczynie z wodą.

 

Chleb hiszpański na zakwasie

Na zaczyn

  •    2 łyżki zakwasu,
  •   150ml letniej wody,
  •   125g mąki pszennej pełnoziarnistej.

Składniki łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej na 12-14 godzin.

Ciasto właściwe

  •    Cały zaczyn,
  •   325g mąki pszennej typ750,
  •   1 łyżeczka z górką soli,
  •   250ml wody,
  •   1 łyżka oliwy.

Składniki ciasta łączymy i zagniatamy kilka minut. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.
Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 2,5 godziny do wstępnej fermentacji.
Składamy ciasto 2 razy w odstępie 50 minutowym. Czyli wyjmujemy ciasto na blat lekko posypany mąką rozklepujemy i składamy w kopertę. Za trzecim razem formujemy w bochenek i pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. U mnie chleb wyrastał na blasze z piekarnika wysypanej mąką. W trakcie rośnięcia odrobinę się rozpłaszczył. Kiedy włożyłam do piekarnika, ciasto w ciągu 15 minut szybko się podniosło, tworząc zgrabny bochenek.
Pieczemy na blasze w temperaturze 240st przez 15 minut, następnie obniżamy temp. do 220st i dopiekamy 30minut.
  P1130171.JPGP1130175.JPG

P1130178.JPG