LEŚNY ZAKĄTEK

Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny

P2250174.JPG Ciasto chlebowe z mąki orkiszowej jest mniej stałe i elastyczne w stosunku do ciasta z mąki pszenicy zwyczajnej. Dlatego chleb z samej mąki orkiszowej ma mniejszą elastyczność i objętość. W sprzedaży z reguły są chleby orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej chlebowej. Można pominąć drożdże i przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy zwyczajnej.

P2250170.JPGJednak pomimo małej objętości chleba z mąki orkiszowej, taki chleb jest o wiele zdrowszy / IG około 50 / i smaczniejszy od chleba ze zwykłej pszenicy / IG 70 /.
Walory orkiszu były znane już w starożytności. Jest to zboże, które nie wymaga nawożenia i urośnie nawet na słabej glebie. Twarda łuska ziarna chroni wnętrze od zanieczyszczeń zewnętrznych.

P2250178.JPGCena mąki orkiszowej jest dwukrotnie wyższa od mąki zwykłej pszennej. Warto jednak czasami wydać więcej a zjeść mniej:).

P2250001.JPG

Chleb smaczny i przyjemny w formowaniu. Kształt liścia przy pomocy tego filmiku wykona każdy. Polecam:).

Orkiszowy chleb dekoracyjny

Zaczyn

  • 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej,
  • 200g mąki orkiszowej ciemnej,
  • 350g wody.

Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.

Ciasto właściwe

  • Cały zaczyn,
  • 650g mąki orkiszowej jasnej,
  • 185g wody,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 18g soli himalajskiej.

Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku.
Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.

P22501169.JPG