LEŚNY ZAKĄTEK

Piekarnia u Amber

Marcowa piekarnia i simit

P3040383.JPGW marcowej Piekarni u Amber  zapachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki i tam też znajdziecie więcej informacji na temat tego wypieku.

Bajgle były już pieczone w piekarni u Amber, tu mój wypiek klik. Wizualnie podobne ale simit są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu a nawet smaczniejsze, bo po upieczeniu są bardziej delikatne i chrupiące.

P3040376.JPG

Osoby, które będą piekły po raz pierwszy albo po raz pierwszy będą mieć do czynienia z tego typu ciastem, mogą mieć problem z rozwałkowaniem ciasta w wałeczek do długości 70cm. Taka długość jest konieczna aby uzyskać bajgle wzorcowe.

P3040374.JPGPrzed wałkowaniem ciasta należy przygotować mokrą ściereczkę albo mały talerzyk z odrobiną wody. Wałkujemy ciasto do chwili kiedy napotkamy opór. Odkładamy niedokończony wałek aby ciasto chwilę odpoczęło. Bierzemy następną kulę do formowania, chwilę wałkujemy i znów odkładamy. Wracamy ponownie do odłożonego pierwszego kawałka ciasta, które odpoczęło i daje się formować już o wiele lepiej. Do jednego kawałka ciasta podchodziłam nawet trzy razy.

P3040370.JPG

Cały czas musimy pamiętać aby wewnętrzna cześć dłoni była wilgotna / nie mokra / do tego właśnie jest nam potrzebna mokra ściereczka lub woda. Przy okazji ciasto w trakcie wałkowania nie wysycha.
Tę mądrość przy tego typu ciastach opornych na wałkowanie wyczytałam w książce J. Hamelmana, który dokładnie opisuje różnego rodzaju artystyczne wypieki.
Wałkowanie idzie bardzo szybko, bo tych wałków mamy aż 10 sztuk i nie ma żadnej przerwy na czekanie aż ciasto odpocznie. Zapewniam, że przy takim odpoczynku jaki dajemy ciastu, samo wałkowanie jest przyjemnością.
Bajgle polecam bo są niesamowicie pyszne!!! Dziękuję za wspólne pieczenie wszystkim, którzy wzięli udział w marcowej piekarni.

P3040374.JPG

Bajgle simit

  • 7g drożdży instant,
  • 220g letniej wody,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 650g mąki, użyłam orkiszowej jasnej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki sezamu,
  • 1/3 szklanki pekmezu lub melasy.

Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.

Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.

Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!