LEŚNY ZAKĄTEK

Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb na zakwasie z amarantusem




Zaczyn : / odstawiamy na 14-16 godz. /

150 g mąki z amarantusa
4 łyżki zakwasu
2 łyżki mąki żytniej białej / 720 /
Odrobinę wody aby powstała gęsta papka 

Wykonanie:

Do zaczynu dodajemy stopniowo

200 g maki żytniej białej /720 /
Tyle wody aby ciasto było gęste ale nie twarde 
Odstawiamy znów ale tym razem na jakieś 2 godz.  Po tym czasie dodajemy
300 g maki żytniej białej /720 /
150 g wody
Sól
Łyżkę miodu

Składniki mieszamy łyżką , ciasto klei się i wygląda jak wyrobiona plastelina. Nie może być za ścisłe.
Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć jakieś 20 min. Wykładamy do formy i czekamy aż wyrośnie. U mnie rósł około 2 godz.
Pieczemy w 190-200 st. około 40 min

Chleb wilgotny, skórka krupiąca a jaki zdrowy !   amarantus