LEŚNY ZAKĄTEK

Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb z tartym jabłkiem

To mój ostatni wpis na tym blogu. Już niebawem zaproszę Was do nowego Leśnego Zakątka. W nowym miejscu zajmę się na początek tylko pieczeniem chleba. Czy będą inne tematy? Jeszcze nie wiem.
Chciałam zaznaczyć, że ten blog nie będzie pozostawiony bez opieki. Jeśli pojawią się jakieś pytania pod konkretnym wpisem, będę na nie odpowiadać. 

  P8060440.JPG

Chleb z tartym jabłkiem piekłam już kilka razy, zmieniając typy mąki i ilość tartego jabłka. Zawsze to były chleby mieszane, czyli mąka żytnia jasna, pszenna zwykła albo orkiszowa. Nie polecam piec tego chleba na samej mące z pełnego ziarna. Chleb razowy już sam w sobie po upieczeniu jest wystarczająco wilgotny. Zaznaczam, że nie piekłam razowca z tartym jabłkiem więc moja uwaga nie oznacza, że chleb się nie uda.

 P8060436.JPG

Dekoracja chleba przed pieczeniem plastrami jabłek nie jest tylko i wyłącznie dekoracją. Pomimo, że jabłka w trakcie pieczenia rumienią się, to chleb po upieczeniu dłużej zachowuje świeżość odpowiednio przechowywany.
Proponuję do zaczynu jak i dekoracji użyć jabłek kwaśnych i twardych. Jabłka słodkie szybciej się rumienią. Można w trakcie pieczenia przykryć chleb papierem lub same jabłka poprószyć mąką. 

 P8060438.JPG

Na zakwasie z tartym jabłkiem

Składniki zaczynu

  • 2 łyżki zakwasu żytniego,
  • 200g mąki żytniej typ 720,
  • 150g wody,
  • 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach.

Czas fermentacji 12-14 godzin

Ciasto właściwe

  • Cały zaczyn,
  • 500g mąki żytniej typ 720,
  • 200g mąki orkiszowej jasnej,
  • 550g wody,
  • 20g soli himalajskiej.
  • 1 jabłko do dekoracji.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25x11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.

Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.

Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem

Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st.