LEŚNY ZAKĄTEK

Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb pszenny na zakwasie – kolorowy duet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dwa chleby i dwa kolory, wykonanie niemal identyczne , fajny efekt. Możemy zadziwić np. znajomych lub rodzinę w trakcie jakiegoś spotkania. Dzieci szczególnie będą uradowane.

Zielony, ma smak łagodny i prawie nie czuje się szpinaku, z kurkumą jest lekko pikantny.

Składniki:

Szpinakowy

  • Ciasto zakwaszone z mąki pszennej / metoda trzystopniowa / 320 g
  • Szpinak świeży                                                250 g
  • Mleko                                                około     100 g
  • Mąka pszenna                                                   600 g
  • Ocet balsamiczny                                          1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Oliwa na koniec wyrabiania                          1 łyżka

Z kurkumą

  • Ciasto zakwaszone z mąki pszennej / metoda trzystopniowa / 320 g
  • Mleko                                                              250 g
  • Kurkuma                                     2 łyżeczki z górką
  • Mąka pszenna                                                  550 g
  • Ocet balsamiczny                                         1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Olej na koniec wyrabiania                             1 łyżka

Wykonanie: Szpinakowy

Sparzamy świeży szpinak x) / rzucamy na wrzątek / aż zmięknie . Miksujemy dodając mleko. Wychodzi piękna zielona papka. Dodajemy sól i ocet balsamiczny.

Wlewamy miksturę do ciasta zakwaszonego mieszamy i stopniowo dodajemy cała mąkę, pod konie wyrabiania oliwę. Wyrabiamy dość długo , co najmniej 10 min. Pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość, w międzyczasie  / po jakieś 1,5 godziny / odgazowywujemy i formujemy bochenek. Po wyrośnięciu, nacinamy ciasto ostrym narzędziem  / u mnie żyletka / wkładamy na kamień do piekarnika uprzednio dobrze nagrzanego. Pieczemy 10- 15 min w tem 250 st. potem jeszcze 30-35 min zmniejszając stopniowo tem. aby zakończyć na 180 st.

x) można użyć mrożonego szpinaku ale to nie to samo ma inny, bardziej brudny kolor.

Wykonanie: Z kurkumą

Do mleka dodajemy kurkumę, sól i ocet balsamiczny.

Wlewamy miksturę do ciasta zakwaszonego mieszamy i stopniowo dodajemy całą mąkę, pod konie wyrabiania oliwę. Wyrabiamy dość długo , co najmniej 10 min. Pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość, w międzyczasie  / po jakieś 1,5 godziny / odgazowywujemy i formujemy bochenek. Po wyrośnięciu, nacinamy ciasto ostrym narzędziem  / u mnie żyletka / wkładamy na kamień do piekarnika uprzednio dobrze nagrzanego. Pieczemy 10- 15 min w tem 250 potem jeszcze 30-35 min zmniejszając stopniowo tem. aby zakończyć na 180 st.

x) można użyć mrożonego szpinaku ale to nie to samo ma inny, bardziej brudny kolor.