LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: styczeń 2011

4997_DSC07985_big.jpg
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Żytnio-pszenny chleb z mlekiem

      Ten chleb zawiera niewielką ilość mąki pszennej. Ostatnio testuję chleby żytnie lub żytnie z dodatkiem niewielkiej ilości mąki pszennej, albo razowce. Ten zaskoczył mnie bardzo. Chrupiąca skórka, elastyczny miąższ i fantastyczny zapach. Z tej ilości wyszło 2 foremki o wymiarach 30x11. Jedną z foremek wysypałam płatkami migdałowymi a ciasto przed pieczeniem posmarowałam rozwodnioną m... czytaj dalej

komentarze: 27
59287_DSC07922_big.jpg
Na słodko

Faworki WIKI i babka pomarańczowa na białkach

          Z czego składa się ciasto na faworki?  Sięgnęłam do Wikipedii. Przy okazji wyczytałam, że Wikipedia skończyła 15 stycznia 10 lat. Tradycyjne receptury to: cyt „ 50% ciężaru mąki powinny stanowić żółtka, lub ostatecznie całe jaja, 12% gęsta, ale niezbyt kwaśna śmietana, 10% – masło lub margaryna, 5% – cukier puder. Bardzo ważnym dodatkiem do ciasta faworkowego jest spirytus lub... czytaj dalej

komentarze: 5
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Żytni chleb z miodem i garść informacji o cieście zakwaszonym

      Ciasto zakwaszone, zakwas, to słowa, które zaczynającym piec chleb, mogą trochę przysporzyć kłopotu. Zebrałam i uaktualniłam informacje dotyczące prowadzenia ciasta zakwaszonego. W miarę ilości pieczonych bochenków, przybywa doświadczenia, które w moim przypadku, również było poparte zbieraniem informacji z fachowych źródeł i podpowiedzi osób znających się na rzeczy. Więc tak: Zrobi... czytaj dalej

komentarze: 53
Nie tylko na obiad

Medaliony z kaszy jaglanej

        Kasza jaglana, nie wszyscy ją lubią, a szkoda, bo to jedyna z kasz, która zawiera krzem. Naturalne źródło krzemu, który jest pomocny i niezbędny w wielu dolegliwościach organizmu. Organizm nie magazynuje krzemu, w miarę upływu lat ubywa go z organizmu bezpowrotnie. Kaszę jaglaną stosuje się w medycynie chińskiej, co powinno przemówić do wielu zwolenników zdrowego odżywiania. Pierw... czytaj dalej

komentarze: 11
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb myśliwski

      Na co dzień piekę chleby w foremkach, które są bezproblemowe, nie trzeba ich formować, wyrabiać i odgazowywać. Po prostu potrzebują mniej zaangażowania, jednak czas do wyjęcia bochenka z pieca, czasami bywa długi. Mam tu na myśli chleby razowe i żytnie prowadzone na cieście zakwaszonym metodą trzystopniową. Zakwaszanie części mąki żytniej, jest konieczne do uzyskania chleba, który ... czytaj dalej

komentarze: 10
Image4.jpg
Na słodko

Panna cotta i niecodzienny gość

  Ten niecodzienny gość, jak już się domyślacie to kot a właściwie jeszcze malutki kotek maści Maine Coon, ma na imię Frodo, nowy „członek rodziny” mojej córki. Zawitał do mnie w odwiedziny :) Ten drugi to Kado, mam nadzieję, że się zaprzyjaźnią.   Czas na deser. Zaczerpnęłam go z tej strony, jest przepyszny, zniknął w zastraszającym tempie. Mnie się dostało tylko troszkę! i gdzie tu spr... czytaj dalej

komentarze: 8
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Żytnio-pszenny na zakwasie z prażonymi ziarnami orkiszu

        Podsumowałam swój „dorobek chlebowy”, od początku prowadzenia bloga, czyli od maja 2008r. Wygląda to następująco: 110 przepisów na chleb / z tym 111 / na zakwasie mojego autorstwa i 19 przepisów Weekendowej Piekarni, / zdecydowanie za mało! /, czyli przepisy zaproponowane przez osoby prowadzące WP. Nie umiem się odnieść, co do ilości, nie wiem czy to dużo czy mało. Właściwie to, ... czytaj dalej

komentarze: 20