LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: styczeń 2013

P1220013_ZG_big.jpg
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Bursztynowe kreacje z musu jabłkowego

    „Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko” powiedzenie to, jest synonimem zdrowia. Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce w rankingu światowym, jeśli chodzi o ich produkcję. Jabłka polskie są najlepsze!  Jabłka zawierają dużo pektyn, które mają właściwości żelujące. Pektyna działa na organizm jak miotła. Najwięcej pektyn mają wytłoki z jabłek. Kule czytaj dalej

komentarze: 19
P1200035_0z_big.jpg
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Faworki z mąki jęczmiennej pełnoziarnistej

        Faworki, nazwa ta została zapożyczona z języka francuskiego. Faveur, znaczy wąska wstążeczka, tasiemka. Jak donoszą niektóre źródła, faworki przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. Mogą mieć różne kształty począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytu... czytaj dalej

komentarze: 9
P1180026_vm_big.jpg
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Mrozimy domowe blaty do pizzy

    Lubicie pizzę? Ja bardzo. Od czasu do czasu można sobie wyczyścić lodówkę:) Myślałam, co zrobić, żeby się nie narobić. Mam na myśli ciasto, które dobrze jest mieć pod ręką:) Pierwsza moja próba z ciastem to pizzy, to przetrzymywanie większej ilości surowego ciasta w lodówce przez kilka dni. Trzeba wyrobione ciasto szczelnie przykryć i schować do lodówki w miarę potrzeby, podbierać po k... czytaj dalej

komentarze: 16
P1130039_4h_big.jpg
Na słodko

Pieczone jabłka w cieście francuskim z sosem jabłkowym, niech się wstydzi szarlotka:)

    Znakomity, przepyszny deser, pracy o wiele mniej, niż przy tradycyjnej szarlotce! Ciasto francuskie staram się mieć zawsze pod ręką, w zamrażarce. Wystarczy je wyjąć wcześniej i można wyczarować różne pyszności słodkie lub wytrawne. Można w nie zawijać wszystko od parówek, po warzywa i owoce. Miałam zamówienie na szarlotkę i z lenistwa, mając w domu jabłka i ciasto francuskie...Pomyśla... czytaj dalej

komentarze: 20
P1060008_O6_big.jpg
Bułki

Zapraszam na pyszne bułeczki:)

  Kto pierwszy?... Tylko 4 osoby zapraszam, jak bardzo głodne to 2:) Uff!... Całe szczęście, że nie wszyscy lubią szpinak, więc nie będzie tłoku:)   Jeszcze gorące! Zapiekane bułeczki ze szpinakiem, jajkiem i serem. Szpinak kupiłam z myślą, aby przyrządzić go tradycyjnie, w domu koncepcję zmieniłam i słusznie. Można w takim daniu ukryć szpinak, szczególnie dzieciakom. Zanim się zorientują,... czytaj dalej

komentarze: 25
sucharki2_Zh_big.jpg
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Sucharki papieskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej, stary przepis w moim wydaniu:)

          Słyszałam i czytałam wiele o znakomitej mistrzyni polskiej kuchni XIX wieku Lucynie Ćwierczakiewiczowej, ale do tej pory nie miałam okazji trzymać w ręku książki z jej przepisami. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast” w/g wydania z roku 1885, to jedna z jej wielu książek. Wydanie, j... czytaj dalej

komentarze: 8
DSC07971_dl_big.jpg
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Razowiec zdrowy czy nie?

      Wpis dość obszerny, myślę jednak, że osoby zainteresowane tematem, przeczytają:) Większość z nas uważa, że chleb razowy jest bardzo zdrowy, a czy lekkostrawny? To już zależy, o jakim chlebie razowym mowa. Takim kupionym w sklepie, czy upieczonym w domu. Tym kupionym w sklepie nie będę się zajmować, nie ma on nic wspólnego z razowcem. Natomiast czę czytaj dalej

komentarze: 73
DSC08835_fo_big.jpg
Nie tylko na obiad

Kolorowa zapiekanka

  Na progu Nowego Roku, zawsze mamy nadzieję, że właśnie Ten będzie lepszy od minionego. Nie musi być to tylko Nadzieja, to my sami możemy sprawić, że będzie On pełen radości, optymizmu, wiary i dobrych decyzji:) Szczęśliwego, Zdrowego, Pełnego Radości, bez Trosk i Zmartwień. Takiego właśnie Roku 2013 Wam i sobie życzę:)   czytaj dalej

komentarze: 21