LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: styczeń 2014

P1260022.JPG
Domowy chleb na zakwasie, pieczenie krok po kroku

Żytni chleb z brązowym ryżem

Dlaczego chleby z mąki żytniej powinny być pieczone na zakwasie? Czytając i porównując materiały z różnych źródeł na temat pieczenia chleba, sama musiałam pewne informacje zrozumieć i je przyswoić. Nie było to łatwe na początku mojej przygody z pieczeniem chleba. Myślałam, że być może jestem oporna na ten rodzaj wiedzy:). Teraz dopiero z upływem czasu czytaj dalej

komentarze: 49
P1240019.JPG
Na słodko

Placki z kiwi na zsiadłym mleku

To uniwersalne ciasto, wzbogacone płatkami owsianymi i żytnimi, do którego możemy dodawać owoce. Najlepiej sprawdzają się jabłka, świeże ananasy i kiwi. Innych owoców nie sprawdzałam. Można eksperymentować z innymi, które nie są zbyt soczyste, bo w trakcie smażenia mogą pryskać. Bez dodatku owoców również są bardzo dobre. czytaj dalej

komentarze: 9
P1140007.JPG
Przystawki, przekąski

Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym

Na temat lejkowca pisałam tu, klik. W minionym sezonie grzybowym tego pysznego grzyba było jak na lekarstwo. Spotkałam go raz w październiku ubiegłego roku i na tym koniec. Bywały lata, że omijałam go szerokim łukiem, bo miałam dość:). Wiem, że wielu grzybiarzy zna i zbiera lejkowca, może przyda się ten przepis, bo tarta jest bardzo dobra. czytaj dalej

komentarze: 10
P1160001.JPG
Pieczywo tostowe

Pieczywo tostowe na drożdżach

W sprzedaży jest kilka rodzajów pieczywa tostowego, pasteryzowanego, dodatkowo nafaszerowanego „długą lista płac”, bo przecież ktoś te dodatki do chleba produkuje i sprzedaje. Na dodatek pięknie zapakowane w folię, która nie pozwala pieczywu oddychać. Znalazłam jedną firmę z polskimi tradycjami, która piecze dość przyzwoite czytaj dalej

komentarze: 10
P1110009b.JPG
Na słodko

Trzy kolory, włoskie ciasto

Ciasto nie tylko na niedzielę. Może być na szczególne okazje takie jak zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie dość, że pięknie wygląda to smak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam! Jeśli zechcecie go upiec, to przygotujecie czytaj dalej

komentarze: 87
PC270021.JPG
Nie tylko na obiad

Faszerowane pieczarki

To taki recykling kulinarny. Wypełniamy pieczarki różnymi składnikami, które często możemy znaleźć w lodówce czy spiżarce. Tak przygotowane danie może być daniem obiadowym albo rodzajem przystawki. czytaj dalej

komentarze: 8
P1040024.JPG
Na słodko

Rolada z jabłkami

Przepis od Pani Zosi z Podkarpacia, której wszystkie ciasta są niesamowicie smakowite. Miałam okazję nie raz próbować różnych jej wypieków. Pierwszy raz, kilka lat wstecz, przy okazji chrzcin mojego i jej wnuka Ksawerego. Wówczas różnorodność ciast na stole, przyprawiła mnie o zawrót głowy. Na początku byłam przekonana, że ciasta kupiła w jakieś dobrej cukierni:). czytaj dalej

komentarze: 15
PC250001.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Ozorki w galarecie z butelki

Jeśli ktoś z Was lubi ten rodzaj mięsa, to polecam. Świetna przystawka. Daje się kroić w plastry i smakuje o wiele lepiej od ozorków w galarecie kupionych w sklepie. Trzeba tylko dobrze doprawić bulion. Musimy użyć dużo żelatyny, aby galaretka dobrze trzymała, w tym przypadku kawałki mięsa i papryki. Żelatyna sama w sobie jest mdła, więc musimy ją „ożywić” pieprzem i solą. czytaj dalej

komentarze: 20
PC310004.JPG
Na słodko

Deser Trzech Króli

Trzy warstwy śmietankowych galaretek delikatnych jak puszek i dwie warstwy owoców, oto przepyszny deser. Nazwałam go deserem Trzech Króli z okazji zbliżającego się święta. Przyrządza się go błyskawicznie, a nawet trzeba się spieszyć, bo galaretki zalane i wymieszane ze zdecydowanie mniejszą ilością wrzącej wody muszą być połączone z bitą śmietaną jak są jeszcze ciepłe. czytaj dalej

komentarze: 44