LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: październik 2010

Bułki

Mleczne bułeczki z dynią

    Z chrupiącą skórką, mięciutkim wnętrzem, posypane ziarnami dyni, które dodają smaku i zapachu. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam. Z kilograma mąki wychodzi 18 bułeczek po około 90g każda. Potrzebujemy: 1000g mąki pszennej typ 390, 50g świeżych drożdży, 700ml mleka, czytaj dalej

komentarze: 6
balkon.jpg
Ciekawostki, niekulinarnie

Jak nie kochać jesieni...

Jak nie kochać jesieni, jej babiego lata, Liści niesionych wiatrem, w rytm deszczu tańczących. Ptaków, co przed podróżą na drzewach usiadły, Czekając na swych braci, za morze lecących. Jak nie kochać jesieni, jej barw purpurowych, Szarych, żółtych, czerwonych, srebrnych, szczerozłotych. Gdy białą mgłą otuli zachodzący księżyc, Kojąc w twym słabym sercu, codzienne zgryzoty. Jak nie kochać j... czytaj dalej

komentarze: 2
Grzyby leśne 2009 - 2011

Gąski marynowane

  W lesie tak pięknie!. Dużo słońca sprawia, że las staje się bardziej kolorowy, szczególnie teraz. Bo przecież już jesień! Czasami, trzeba się samemu zatrzymać, aby zauważyć, że czas strasznie szybko biegnie. Nawet się nie spostrzeżemy, jak niedługo śniegu będzie po pachy:)     czytaj dalej

komentarze: 1
Makaron domowy

Domowy makaron z dynią

                    Jak tylko mam czas robię makaron sama i to większą ilość. Bez względu na to, czy mi jest potrzebny w danej chwili czy nie. Po prostu go suszę, wkładam do lnianego woreczka i zawsze mogę ugotować tyle, ile mi w danej chwili potrzeba. Zagniatam ciasto, wałkuję na placki, które rozkładam, aby przeschły. Wtedy nie muszę podsypywać mąką przy krojeniu i makaron nie zlepia... czytaj dalej

komentarze: 7
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Pszenny chleb z dynią

  Sezon na dynię w pełni. Co roku piekę chleby z jej dodatkiem, bo nie dość, że są smaczne to i oryginalne dzięki zabarwieniu dyni. Ciasto przyjemne w obróbce i pięknie rośnie. Zauważyłam, że tylko chleby pszenne mają taki "dyniowy" kolor. Do tego przepisu trzeba ugotować dynię tak, aby całą wodę odlać. W innym przypadku potrzebna jest większa ilość mąki, co może zmienić proporcje w przepi... czytaj dalej

komentarze: 17