LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: listopad 2012

kwasik_c_HF_big.jpg
Nie tylko na obiad

Kwasik, zupa z soku kiszonej kapusty.

      Zupa jest moją improwizacją. Kiedyś przygotowywana była od jesieni do wiosny, w porze królowania kiszonej kapusty na polskich stołach. Smak jej zależy, od jakości i intensywności soku.  Jadłam ją będąc dzieckiem, ale zupełnie nie pamiętałam jej nazwy, nie mówiąc już o sposobie przyrządzania. Pamiętam jedynie, jak mama pozostawiała sok z wyciśniętej kiszonej kapusty i głośno informow... czytaj dalej

komentarze: 15
DSC07823_Lf_big.jpg
Nie tylko na obiad

Gumowe kluchy i sos śmietanowy z kurczakiem, zielonym kalafiorem i żurawiną

        Większość z Was na pewno je gotuje. Dlaczego gumowe?, bo jak dodamy za dużo mąki ziemniaczanej, to faktyczne są jak guma. Można nimi rzucać o ścianę i nie stracą na swoim wyglądzie:) Umiejętne dodanie skrobi do gotowanych ziemniaków, sprawia, że kluski są przepyszne. Gotujemy ziemniaki, ubijamy je lub przeciskamy przez praskę. czytaj dalej

komentarze: 6
DSC07777_dx_big.jpg
Nie tylko na obiad

Zapiekany bakłażan

        Wieloryb? Takie miałam skojarzenie, szykując bakłażany do zapiekania:) To niesamowite, jak pięknie mogą zachowywać się warzywa po upieczeniu. czytaj dalej

komentarze: 12
DSC07532_tM_big.jpg
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Ciasto na paszteciki, czyli próba przed świętami

      Czasami warto wypróbować przepis przed świętami. Jeśli spełni nasze oczekiwanie, nie będziemy się martwić, że nam coś nie wyjdzie tuż przed wigilią. Przeważnie sięgamy po swoje ulubione i sprawdzone przepisy, bo eksperymentowanie przed świętami, nie zawsze kończy się sukcesem. Warto jednak zaryzykować i wprowadzić coś nowego do menu na święta. Dobre ciasto w pierogach, pasztecikach... czytaj dalej

komentarze: 28
jalowiec_pq_big.jpg
Grzyby leśne 2012

To jest zapach lasu...

    Jałowiec pospolity, wiecznozielony krzew, przybiera formy drzewa i krzewu wiecznie zielonego. Jego igiełki są kłujące, jakby broniły się od intruzów, które chcą zagarnąć jego owoce. Ciekawy, leśny aromat, smak korzenny i lekko słodki. Stosowany, jako przyprawa w kuchni do różnego rodzaju mięs, sosów, bigosu, marynowanych grzybów czy kapusty. czytaj dalej

komentarze: 3
pesto1_2r_big.jpg
Jagody leśne, zioła ogrodowe, dzikie zioła i owoce

Pesto nie tylko z bazylii

    Pietruszka, nazwa ta pochodzi z łaciny od słowa petra, czyli skała. Wieki temu rosła w stanie dzikim na wapiennych skałach. Obecnie można ją znaleźć dziko rosnącą w rejonie śródziemnomorskim. Nie będziemy tak daleko jechać, bo mamy ją, na co dzień, o każdej porze roku:) Pietruszka jest stosowana nie tylko w kuchni, ale i medycynie. Oprócz składników mineralnych, ma bardzo dużo witaminy... czytaj dalej

komentarze: 28
DSC07274_OP_big.jpg
Na słodko

Brzydkie ciasteczka owsiane

      No chyba nie powiecie, że są piękne:) Musiałam je tak nazwać, to pierwsze moje skojarzenie, bo te ciasteczka naprawdę nie grzeszą urodą, bo nawet na zdjęciu wyszły ładniejsze niż w rzeczywistości:) Kiedy je zrobiłam, nawet o tym nie myślałam, że wstawię przepis na bloga, nie mówiąc już o tym, że będę je jeść. Dużo w tym czytaj dalej

komentarze: 12