LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: grudzień 2013

PC290009.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Piernik do poprawki

To nie mój wypiek do poprawki, bo na święta piernika nie piekłam. Wpadki kulinarne zdarzają się każdemu. „Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi ” mówi powiedzenie. Czytelniczka mojego bloga miała problem z piernikiem. Napisała do mnie cyt: czytaj dalej

komentarze: 35
PC250011.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Ciasto z koniakiem i wiśniami

To ciasto piekłam 4 lata temu na Boże Narodzenie i od tamtego czasu zapomniałam o nim i o tym, że było takie pyszne:). Wówczas nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju. Upiekłam w tym roku również na ponad 2 tygodnie przed świętami. Leżakowało nasączone koniakiem do świąt. To było jedno z najlepszych ciast na świątecznym stole. Jest przepyszne, bardzo polecam! czytaj dalej

komentarze: 8
PC190003.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Pasztet domowy z owocami goji i natką pietruszki

Przygotowanie pasztetu nie jest trudne. Najważniejsza jest konsystencja masy mięsnej i długość pieczenia. Zbyt sucha masa, może sprawić, że pasztet wyjdzie za suchy i będzie się kruszył przy krojeniu. W moim przepisie są przykładowe gatunki mięs. Można je zmieniać dowolnie, ale musi być słonina, podgardle czy bardziej tłusty boczek. To podstawa. czytaj dalej

komentarze: 2
PC160004.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Śledzie w oleju tłoczonym na zimno

Dodawanie oleju tłoczonego na zimno do wielu sałatek i dań było tradycją w moim rodzinnym domu, szczególnie w okresie przedświątecznym i całym jesienno - zimowym. Mama zamawiała olej u osoby, która tłoczyła go samodzielnie i dostarczała osobiście do domu. Cóż to był za smak i zapach! Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem takiego oleju miała niepowtarzalny smak i aromat. czytaj dalej

komentarze: 13
PC140004-crop.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Ciasto migdałowe z kawą

Po odmierzeniu składników, ciasto przygotujemy w trakcie nagrzewania piekarnika. To dość szybko jak na tak pyszne ciasto. W piekarniku rośnie, ale potem opada delikatnie i równomiernie. Tym się nie przejmujmy. To ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Jedynie, co pozwala mu urosnąć w piekarniku to czytaj dalej

komentarze: 2
PC140013.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Dziki chrzan domowy z octem Bio

Nie ma to jak chrzan domowej roboty. Nikogo nie muszę przekonywać:). Odsyłam do poprzednich wpisów po przepis na chrzan tradycyjny i chrzan bez octu i kwasku. Tym razem przyrządziłam chrzan z dodatkiem 5 % octu jabłkowego Bio. Jest to dobry ocet, naturalnie mętny w kolorze bursztynu. Tylko starty chrzan i ocet. czytaj dalej

komentarze: 7
PC060005.JPG
Chleby Jeffreya Hamelmana

Świąteczny chleb

Domowych piekarzy zachęcam do upieczenia chleba na święta z tego przepisu. Jego wielkość i duża ilość mąki żytniej sprawia, że chleb długo zachowuje świeżość. Przy tym jest delikatny z miękkim wnętrzem i wypieczoną chrupiącą skórką, która również chroni środek przed wysychaniem. czytaj dalej

komentarze: 19
PC080023.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Wigilijny farsz w złotej rybce

Może takie rybki na kolację wigilijną? Z pysznym farszem i do tego czerwony barszczyk. Ciasto drożdżowe polecam do różnego rodzaju wypieków na słono i słodko. Jeśli na słodko można sypnąć trochę więcej cukru. Jest elastyczne, miękkie i pachnące. Nawet nie trzeba przy wałkowaniu podsypywać mąką. No może odrobinę:). Do tego ciasta pasuje każdy farsz, nawet z pysznie przyrządzonym makiem. czytaj dalej

komentarze: 38