LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: luty 2014

P1190009.JPG
Na słodko

Egzotyczne ciasto

W przepisach od Babci Zosi z Podkarpacia to ciasto jest pod nazwą Placek cytrynowy. Ja połączyłam cytrynę z owocem persymony, odrzuciłam masło ze składników polewy, zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia o połowę i zamiast zwykłej mąki użyłam orkiszowej białej. Do środka ciasta dodałam pokrojony owoc persymony.Tyle moich zmian. czytaj dalej

komentarze: 10
P2190024.JPG
Przystawki, przekąski

Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls

Bake rolls, chrupiące chlebki z różnymi dodatkami ziół i przypraw, które można kupić. Czy można je jeść bez ograniczeń?. Na pewno nie, szczególnie dzieciaki nie powinny zajadać się nimi bezkarnie. W ich składzie, jak i w wielu innych produktach tego typu, można znaleźć składniki, które spożywane w nadmiernych ilościach są bardzo szkodliwe. czytaj dalej

komentarze: 7
P2160009.JPG
Na słodko

Ciasto drożdżowe na niedzielę z dynią, kruszonką, zielonym owsem i wiśniami

Ciasto nie jest zbyt słodkie. Dla mnie w sam raz. Drożdżowe z dodatkiem dyni ma tendencję do opadania. Mus z dyni jest ciężki a dodanie większej ilość cukru i masła mogłoby tylko zaszkodzić. Wyszło idealne, delikatne i puszyste. Wiśnie dodałam do jednego ciasta, które upiekłam w foremce półokrągłej i żałuję, bo dodają smaku i ciasto prezentuje się efektownie. czytaj dalej

komentarze: 39
Chleb pszenno-razowy.JPG
Miejsce dla czytelników bloga

Szybki chleb drożdżowy Joli

Przypominam o kategorii utworzonej specjalnie dla czytelników mojego bloga. Jeśli ktoś z Was chciałby pochwalić się domowym wypiekiem chleba, obojętnie na drożdżach czy na zakwasie, ta kategoria jest dla Was. Zachęcam do przysyłania Waszych przepisów i zdjęć, jak również zdjęć chlebów upieczonych z przepisów z mojego bloga. czytaj dalej

komentarze: 4
P2130011.JPG
Nie tylko na obiad

Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem

Dwa farsze z białym serem, wzbogacone ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem. Jeden i drugi zrobiłam oddzielnie, można oczywiście wszystko pomieszać i zrobić jeden. W pierogach z zielonym owsem czuje się smak zielonego owsa, czysty i orzeźwiający. Dla mnie był wyczuwalny, bo znam ten smak, kiedy w ubiegłym roku robiłam krem z sokiem z owsa do wielkanocnego mazurka. czytaj dalej

komentarze: 12
P1300015.JPG
Chleby Jeffreya Hamelmana

Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem

Na okrągło, bo pieczony w foremce półokrągłej. Chleb dodatkowo ładnie wyrósł i po krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:). Na podstawie przepisu z książki „Chleb” J.Hamelmana. Z części ciasta przygotowałam paluchy chlebowe, zgodnie z sugestią autora. Można również zamiast paluchów przygotować bułeczki. czytaj dalej

komentarze: 13
P1310007.JPG
Na słodko

Faworki bez bicia

W książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „Jedyne praktyczne przepisy...” są tylko dwa przepisy na faworki. Z jednego już wcześniej piekłam. Teraz podaję drugi. Obojętnie, jaki przepis, to chrupkość i delikatność faworków tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta, cienkim wałkowaniu placków i smażeniu tuż po ich uformowaniu. czytaj dalej

komentarze: 48
P2030003.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Domowa kiełbasa wieprzowo-drobiowa w osłonkach barierowych z galaretką

Długo zastanawiałam się nad tym, jakiej soli użyć do zrobienia tej kiełbasy. Kiedy robię białą kiełbasę nie mam takich wątpliwości, bo nie stosuję mieszanki peklującej. Nadmiar kiełbasy mrożę na surowo, aby przedłużyć jej trwałość. Do mięs pieczonych soli peklowej nie dodaję, bo po pierwsze pieczenie takiego mięsa w wyższych temperaturach nie jest wskazane czytaj dalej

komentarze: 17
wz2.jpg
Na słodko

Domowa wuzetka

Przepis na ciasto „podkradłam” z przepisu na włoskie ciasto. Jest to III warstwa. Znałam jego smak i konsystencję i stwierdziłam, że będzie w sam raz pasowało do wuzetki. Upiekłam tylko dwie porcje, każdą z osobna. Dobrze rozprowadzone w foremce świetnie rośnie, nie wybrzusza się i nie pęka. Wystarczy nasączyć i przełożyć masą śmietankową. czytaj dalej

komentarze: 100