LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: luty 2015

P1230181.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku

Skąd w o tej porze roku tatarak? Z zamrażalki:). Zamroziłam po raz pierwszy liście tataraku w roku ubiegłym i zupełnie o nich zapomniałam:). Kiedy je wyjęłam i odwinęłam z torebki pachniał tak, jakbym przed chwilą go zerwała. Świetnie się przechował i posłużył mi do wyłożenia foremek. Już niedługo maj, więc będą liście świeże. czytaj dalej

komentarze: 21
P2080177.JPG
Na słodko

Bardzo czekoladowe ciasto z miętą i bananami

Tego się nie spodziewałam! Gorzka czekolada, brązowy cukier z melasy, mięta i banan. To najlepsze ciasto, jakie jadłam do tej pory. Po upieczeniu chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Kiedy już zupełnie wystygnie daje się kroić nawet w nieduże kawałki. czytaj dalej

komentarze: 8
P2030180.JPG

Chleb orkiszowy ubijany w dwóch odsłonach

Wspólne pieczenie w lutym. Przypominam, że prowadzi je Ania z bloga Kuchennymi drzwiami, a chleb do lutowej piekarni wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko i od razu serdecznie dziękuję za tak wspaniały przepis na ten chleb! czytaj dalej

komentarze: 20