LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: marzec 2010

Życzenia świąteczne

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, dla sympatyków i gości mojego bloga, ciepłych, radosnych Świąt i kolorowych spotkań z przyrodą, która budzi się do życia, życzy właścicielka. czytaj dalej

komentarze: 2
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb na zakwasie z czerwona fasolą i pieprzem

    W wypieku chleba, bardzo ważna jest mąka. Mąka z dobrze oczyszczonego i wysuszonego ziarna to połowa sukcesu. Dobrze wysuszone ziarno to takie, kiedy po zmiażdżeniu go końcem noża, kruszy się pokazując środek.  Dlatego najlepiej kupować ziarno sprawdzone i samemu go mielić. Szczególnie, jeśli pieczemy chleby z pełnego przemiału. Reszta to nasze umiejętności. Mąki razowe mają dużo ... czytaj dalej

komentarze: 4
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Zielony chleb...z herbatą

      Chleb z serii zielonych, pszenno-żytni. Piekłam już z zielonym groszkiem, z bobem a teraz z zieloną herbatą w proszku. Ma ciekawy smak, zapach i kolor. Ciasto właściwe rosło tylko niecałe 90 minut. Jednak nie wydaje mi się, żeby sprawcą była herbata, chociaż kto wie? Składniki na zaczyn:  80g zakwasu z mąki razowej, czytaj dalej

komentarze: 4
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb 4811 z mlekiem ryżowym

Chleb 4811 z mlekiem ryżowym   Wzbogacanie chleba o różne składniki odżywcze to dobry pomysł. Już nasze babcie dodawały do ciasta chlebowego ziemniaki, ziarna, mleko, maślankę, ...aby przedłużyć trwałość chleba i jego składniki odżywcze. Ja wzbogaciłam tym razem chleb mlekiem ryżowym, który jest bogaty w wapń i witaminę D2. Jest to napój na bazie ryżu bez laktozy i glutenu, 100% produkt ... czytaj dalej

komentarze: 4
Na słodko

Jagodowy deser

 Delikatny, nie za słodki. Jeśli lubicie jagody to polecam. Tu jest dowolność. Składniki to tylko:  mrożone jagody,  mleko, cukier,  żelatyna   W zal czytaj dalej

komentarze: 2