LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: marzec 2014

P3250012.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Bochen z płaskurki

Ziarno pszenicy płaskurki kupiłam na Festiwalu chlebów Świata. Zasięgnęłam trochę informacji od sprzedających rolników na temat tej odmiany pszenicy. Jej historia sięga na długo przed uprawą orkiszu. Jej właściwości zdrowotne prawdopodobnie przewyższają ziarno orkiszu. Jest bogatsza w białko i składniki mineralne. czytaj dalej

komentarze: 11
P3150002.JPG
Nie tylko na obiad

Penne zapiekane w sosie serowo-śmietanowym

Papier ryżowy to jadalny produkt spożywczy w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Służy przeważnie do przygotowywania naleśników /sajgonek /. Użyłam papieru ryżowego do przykrycia zapiekanki. Wyłożyłam też kilkoma płatami naczynie do zapiekania. czytaj dalej

komentarze: 5
P3210003.JPG
Wpisy okolicznościowe

Festiwal Chlebów Świata Warszawa 2014

Byłam, widziałam, degustowałam i co nieco kupiłam. Dostałam oczopląsu od tej ilości różnorodnego chleba, bułek, różnego rodzaju ziaren nawet prastarych odmian. Udało mi się zrobić kilkadziesiąt zdjęć a i tak to nieduża cześć tego, co można tam obejrzeć. czytaj dalej

komentarze: 8
P3190012.JPG
Nie tylko na obiad

Szaszłyki drobiowe z tymiankiem i warzywami

Sezonu na grilla jeszcze nie ma, ale w domu o każdej porze roku możemy sobie grillować i trenować z różnymi składnikami. Na pewno to nie to samo, co na świeżym powietrzu na łonie przyrody w otaczającym nas zapachu aromatycznego dymu. Na patyczki można nadziać, co tylko nam przyjdzie do głowy. To jedna z propozycji. Warzywa można zmieniać dowolnie a i pomysł na marynatę dowolny. czytaj dalej

komentarze: 29
P3140006.JPG
Na słodko

Smażone plastry jabłek w cieście owsianym

Na rynku owies dostępny jest w formie płatków, kasz / pęczak owsiany, kaszka owsiana /, mąki, otrąb i mleka owsianego. Wartości odżywcze owsa przewyższają swoim składem ziarna żyta czy pszenicy. Owies nie zawiera glutenu, więc mąka do pieczenia chleba nie nadaje się, ale jako niewielki jej dodatek w połączeniu z mąkami chlebowymi wzbogaca jego wartość. czytaj dalej

komentarze: 47
P2220015.JPG
Na słodko

Tort urodzinowy

Do biszkoptu użyłam tortownicy o średnicy 21cm. Może być o 3cm szersza, ciasto spokojnie przekroimy na 2 części a tort będzie niższy. Nie miałam w zamiarze piec 2 biszkoptów. Po upieczeniu kakaowego, stwierdziłam, że przekrojenie go na 3 części byłoby niezwykle trudne. Upiekłam dodatkowy, jasny i to był dobry pomysł. czytaj dalej

komentarze: 27
P2050006.JPG
Na słodko

Szarlotka z dodatkiem dżemu z żurawin

Lubimy szarlotkę, piekę ją dość często i za każdym razem na innym kruchym cieście. Tym razem wypróbowałam ciasto z gotowanymi żółtkami. Bardzo polecam, bo jest niezwykle kruche. Dżemu z żurawiny lub ulubionego, można użyć więcej zmniejszając ilość jabłek. czytaj dalej

komentarze: 29
P2280009.JPG
Domowy chleb na zakwasie, pieczenie krok po kroku

Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka porad odnośnie pieczenia

2 bochenki każdy o wadze po upieczeniu, około 850g. Smak i zapach chleba podkreśla palona mąka i ziarno sezamu. Siemię lniane oprócz smaku daje ciastu stabilność i wzmacnia je podczas ostatecznej fermentacji, ponieważ wcześniej namoczone ziarna tworzą w cieście żelującą siatkę. Siemię lniane należy do jednych z najzdrowszych ziaren, które łatwo jest przy pomocy pieczywa włączyć do codziennej diety czytaj dalej

komentarze: 31