LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: maj 2014

P5190013.JPG
Nie tylko na obiad

Piegowate pierogi, czyli ruskie z czarnuszką

Ziemniaki, ser i czarnuszka. Główne składniki pierogów. Czarnuszka ma silny aromatyczny zapach i intensywny korzenny smak. Nie można jej używać zbyt wiele, bo zagłuszy główny smak potrawy. Przeważnie dodaje się do ciasta chlebowego, ale może być dodawana do wielu potraw. czytaj dalej

komentarze: 11
P5250007.JPG
Na słodko

Meduza, sernik pieczony z domowego twarogu

To nic innego jak tradycyjny sernik, który piekę od czasu do czasu z własnoręcznie zrobionego sera. Tym razem sernik jest bardziej wyjściowy, bo pod płaszczykiem nowych galaretek jagodowej i arbuzowej firmy Winiary z limitowanej serii. To fantastyczny deser na wyjątkowe okazje jak również na niedzielne popołudnie w gronie rodziny czy przyjaciół. czytaj dalej

komentarze: 5
P3310004.JPG
Na słodko

Jabłecznik z mrożoną cytryną

Podstawowy przepis na ciasta ucierane można modyfikować w różny sposób. Takie ciasto już bez owoców jest przepyszne. Dodając owoce do takiego ciasta wzbogacamy je o dodatkowe smaki. Zamiast mleka, które pojawia się w podstawowym przepisie dodałam zamrożoną startą cytrynę, czytaj dalej

komentarze: 9
P4250026.JPG
Na słodko

Zielone ciasto w Leśnym Zakątku

Przed wyjazdem urządziłam w domu „żniwa”, ścięłam wysiany wcześniej owies, upiekłam ciasto, które zostało zjedzone ze smakiem, ale przepisem dzielę się dopiero teraz. Owies można wysiewać w domowych warunkach niemal cały rok, bo wykorzystujemy tylko zieloną świeżą trawę do przygotowania czytaj dalej

komentarze: 6
P4250017.JPG
Nie tylko na obiad

Ryba w cieście francuskim i przerwa na blogu

Kochani, wyjeżdżam na jakiś czas do mojej ulubionej Kotliny Kłodzkiej. Nowych wpisów pod moją nieobecność nie będzie. Obiecuję, że wrócę na 6 urodziny bloga, które przypadają 28 maja. Będę zaglądać do Leśnego Zakątka, ale na Wasze pytania w komentarzach i mailach odpowiem po powrocie. Pozdrawiam ciepło i do miłego:) czytaj dalej

komentarze: 11