LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: czerwiec 2014

P3160019.JPG
Domowy chleb na zakwasie, pieczenie krok po kroku

Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni ◊ pieczenie krok po kroku

Przysłowie ludowe mówi:„Pestki dyni spadły z kieszeni Boga na ziemię i nie ma na świecie zdrowszej od nich rzeczy!” Pestki dyni oprócz dużej ilości magnezu i wielu innych cennych składników mineralnych i witamin zawierają dobry tłuszcz.. Jedzmy je, na co dzień w nieprzetworzonej postaci. Jednak dodatek mąki czy ziaren do różnego rodzaju wypieków czy dań zwiększa ich wartość odżywczą. czytaj dalej

komentarze: 7
P6260014.JPG
Na słodko

Puchate placuszki z serka śmietankowego

Zbliżone smakiem do Pancakes, placków amerykańskich. Jednak w/g mnie o wiele lepsze. Są delikatne i bardzo puszyste. Przez przypadek zrobiłam jakiś czas temu mając w domu nadmiar domowego sera. Nie zapisywałam składników, ale pamiętałam, co do nich dodałam. Tym razem wszystko zapisałam i dzielę się z Wami przepisem. czytaj dalej

komentarze: 6
P6190003.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella

Nie smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy. Jednak zdejmując te bardziej przypieczone można jeść, bo są bardzo smakowite. Liście przed wyłożeniem foremki myjemy, osuszamy i smarujemy olejem. czytaj dalej

komentarze: 7
P6170023.JPG
Na słodko

Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny

Wydawać by się mogło, że ciasto drożdżowe na zsiadłym mleku to jakiś absurdalny pomysł tym bardziej, że innych płynów w cieście nie użyłam oprócz żółtek jaj.Nic mylnego. To ciasto jest świetne! Proste i niezbyt pracochłonne. Szczególnie nadaje się do pieczenia z owocami sezonowymi. Na początek padło oczywiście na truskawkę. czytaj dalej

komentarze: 5
P6190032.JPG
Nie tylko na obiad

Faszerowana cukinia na okrągło i pomidorowe inspiracje ◊ Pudliszki - mięso

Okrągła cukinia coraz częściej zaczyna się pokazywać na naszym rynku. To zjawiskowe cudo natury. Nie dość, że pięknie się prezentuje to i smakuje wybornie. Prawdopodobnie to warzywo nie wchłania metali ciężkich, więc młode egzemplarze można jeść na surowo i ze skórką. Jest wygodniejsza do nadziewania od swojej podłużnej siostry, równie pysznej. czytaj dalej

komentarze: 2
P6160002.JPG
Przystawki, przekąski

Podpłomyki, czyli polska tortilla i pomidorowe inspiracje ◊ Pudliszki - kurczak

Pomidorowe party można by powiedzieć:). Pyszny sos pomidorowy przygotowany na bazie koncentratu pomidorowego, świeżej kolorowej papryki, cebuli i ziół. Dodatek odrobiny koncentratu pomidorowego do ciasta na podpłomyki lekko je zabarwił dodatkowo zmieniając smak na bardziej zdecydowany. Dlatego placki są o wiele lepsze od tych, które zazwyczaj piekę tylko z mąki i wody. czytaj dalej

komentarze: 5
P6140012.JPG
Piekarnia u Amber

Knekkebrød ◊ Czerwcowa piekarnia

Czerwcowa piekarnia prowadzona przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami , zaowocowała pysznymi chrupkami z ziaren. Czytając przepis pomyślałam, że chrupki są tak proste w wykonaniu, że aż uśpiłam swoją czujność w trakcie ich przygotowywania. Upiekłam zgodnie z przepisem i co? Klapa na całej linii. Pomimo, że piekłam po raz pierwszy wiedziałam, że nie takie być powinny. czytaj dalej

komentarze: 20