LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: lipiec 2013

P7240023.JPG
Nie tylko na obiad

Pieczone pierogi i pyszna sałatka

Kiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt kwaśna, jeśli po ukiszeniu wstawimy ją do lodówki. czytaj dalej

komentarze: 17
P7210006.JPG
Na słodko

Ciasto drożdżowe ze śliwką, płatkami migdałów i listkami stewii

o ciasto nie tylko mnie zachwyciło swoim smakiem i wielkością. Jest olbrzymie wielkości blachy z piekarnika. Rozmiary ciasta to 40x34, wysokość 5cm. Całe szczęście, że nie mam już możliwości upiec większego:). Nie pierwszy raz piekę drożdżowe i nigdy nie zdarzyło mi się upiec normalnej blaszki ciasta. Niby użyłam mało drożdży, a rosło jak zwariowane:) czytaj dalej

komentarze: 33
P6140012.JPG
Wpisy okolicznościowe

Maseczka do rąk, firmy Femi

Nie testuję produktów firm, niezwiązanych z treścią mojego bloga. Krem do rąk, można się ze mną nie zgodzić, ale zaliczam jako pasujący do mojej tematyki. Krem nie tandetny, ale ekologiczny na bazie ziół, których mnóstwo używam w mojej kuchni jak i domowej apteczce czytaj dalej

P7110011.JPG
Na słodko

Letnia rolada z owocami

Upieczenie rolady i zawinicie w rulon nie jest trudne. Najwięcej trudności sprawia jej rozwinięcie, aby dodać nadzienie i ponowne zwinąć. Nad wersją biszkoptu z sokiem ze szpinaku myślałam od dawna. Nie wiedziałam, jaki kolor ciasta uzyskam po upieczeniu. czytaj dalej

komentarze: 27