LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: wrzesień 2010

Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb kielecki

Przepis znalazłam u Margot,  na blogu Kuchnia Alicji  Zaciekawiło mnie prowadzenie ciasta. Zastanawiałam się jak zakwas przefermentuje z ziemniakami, maślanką czy kefirem. Najgorsze było to, że zabrałam się za pieczenie nie mając ani maślanki ani kefiru. W ostateczności dodałam, 200g kwaśnej śmietanki wiejskiej 18%. Mąkę Manitoba zastąpiłam pszenną typ 390 i użyłam żytniej typ 720. Ch... czytaj dalej

komentarze: 6
Grzyby leśne 2009 - 2011

Grzybów ciąg dalszy… wysyp w pełni!

    Mam nadzieję, że nie zanudzam Was wpisami o grzybach ? W tym roku mogę sobie w lesie pomarudzić. Jest ich mnóstwo!!! W lesie jest pięknie! Tyle różnorodnych grzybów jadalnych i niejadalnych nie pamiętam. Lejkowiec dęty, o którym już pisałam, ścieli się w pięknych dywanach, mało kto go zbiera, a szkoda, bo grzyb bardzo dobry.  Ja nie jestem w stanie już go zbierać, mam zapas a przechodzą... czytaj dalej

komentarze: 6
Grzyby leśne 2009 - 2011

A można i na grzyby...

  (...) A można i na grzyby Na grzyby - w aromatów pełen las Na grzyby - przed wyjazdem słuchaj sprawdźmy gaz Weźmy czegoś parę kropel A na drzwiach wywieśmy, o tem Że ruszyliśmy w sobotę bo powzięlismy ochotę Na grzyby - tu borowik a tam dzik dzik, wściekły na mnie... ech... pociągnijmy sobie łyk nie musimy dużo łykać, by się przestać lękać dzika bo gdyby, gdyby łyk większy to na lwy'by, a dl... czytaj dalej

komentarze: 5
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Żytnio-pszenny chleb z zaparzaną mąką oraz sposoby na przedłużenie świeżości pieczywa

  Rodzaj mąki, jaki używamy do pieczenia chleba ma duży wpływ na jego świeżość. Tak więc chleby żytnie i żytnio- pszenne zachowują dłużej świeżość od pszennych. Mąka żytnia ma większą zdolność do wiązania wody a tym samym miękisz jest bardziej wilgotny. Oprócz mąki, ważna rolę odgrywają różne dodatki do ciasta chlebowego, które stosowałam z dość dobrym skutkiem, jak i  sposób prowadzenie ... czytaj dalej

komentarze: 8