LEŚNY ZAKĄTEK

DSC07532_tM_big.jpg
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Ciasto na paszteciki, czyli próba przed świętami

      Czasami warto wypróbować przepis przed świętami. Jeśli spełni nasze oczekiwanie, nie będziemy się martwić, że nam coś nie wyjdzie tuż przed wigilią. Przeważnie sięgamy po swoje ulubione i sprawdzone przepisy, bo eksperymentowanie przed świętami, nie zawsze kończy się sukcesem. Warto jednak zaryzykować i wprowadzić coś nowego do menu na święta. Dobre ciasto w pierogach, pasztecikach... czytaj dalej

komentarze: 28
jalowiec_pq_big.jpg
Grzyby leśne 2012

To jest zapach lasu...

    Jałowiec pospolity, wiecznozielony krzew, przybiera formy drzewa i krzewu wiecznie zielonego. Jego igiełki są kłujące, jakby broniły się od intruzów, które chcą zagarnąć jego owoce. Ciekawy, leśny aromat, smak korzenny i lekko słodki. Stosowany, jako przyprawa w kuchni do różnego rodzaju mięs, sosów, bigosu, marynowanych grzybów czy kapusty. czytaj dalej

komentarze: 3
pesto1_2r_big.jpg
Jagody leśne, zioła ogrodowe, dzikie zioła i owoce

Pesto nie tylko z bazylii

    Pietruszka, nazwa ta pochodzi z łaciny od słowa petra, czyli skała. Wieki temu rosła w stanie dzikim na wapiennych skałach. Obecnie można ją znaleźć dziko rosnącą w rejonie śródziemnomorskim. Nie będziemy tak daleko jechać, bo mamy ją, na co dzień, o każdej porze roku:) Pietruszka jest stosowana nie tylko w kuchni, ale i medycynie. Oprócz składników mineralnych, ma bardzo dużo witaminy... czytaj dalej

komentarze: 27
DSC07274_OP_big.jpg
Na słodko

Brzydkie ciasteczka owsiane

      No chyba nie powiecie, że są piękne:) Musiałam je tak nazwać, to pierwsze moje skojarzenie, bo te ciasteczka naprawdę nie grzeszą urodą, bo nawet na zdjęciu wyszły ładniejsze niż w rzeczywistości:) Kiedy je zrobiłam, nawet o tym nie myślałam, że wstawię przepis na bloga, nie mówiąc już o tym, że będę je jeść. Dużo w tym czytaj dalej

komentarze: 12
melasa_jU_big.jpg
Domowy chleb na zakwasie, pieczenie krok po kroku

Jesienny chleb na zakwasie z melasą

    Długie jesienne dni, mogą wprowadzić każdego w przygnębienie. Chociaż każda pora roku ma swój urok, to chyba najbardziej przygnębiająca jest jesień, ta późna jesień. Szczególnie, kiedy za oknem robi się szybko ciemno a wiatr dzwoni o parapet okienny strugami deszczu. W takie dni piecze mi się najlepiej:) Wstaję wczesnym rankiem, zaglądam po cichutku do kuchni, aby sprawdzić, czy zaczy... czytaj dalej

komentarze: 28
DSC07254_Qw_big.jpg
Nie tylko na obiad

Piersi Danusi?

Szybkie, proste i pyszne danie! Przepis przywędrował do mnie w komentarzu, z linkiem do strony z przepisem. Nie mogłam go zignorować:). Tak do końca to nie wiem czy osoba, która mi go udostępniła jest jego autorem. Niemniej jednak, bardzo, bardzo dziękuję:) Musiałam go wypróbować, chociażby z powodu nazwy, „Piersi Danusi”:) Skąd taka nazwa? Nie pytajcie mnie, bo nie wiem:) ... czytaj dalej

komentarze: 73
DSC07120_0g_big.jpg
Na słodko

Aromatyczne cytrusowe ciasto

      Przepis na to ciasto dostałam od Izy, mojej ząbkowickiej sąsiadki, ta z kolei od swojej znajomej:) Upiekłam, ale już wcześniej, po przeczytaniu przepisu, nie pasował mi ten olej. Ciężki olej i mus z pomarańczy, bo te owoce użyłam, jakoś mi ten duet nie pasował. Może nie mam racji, bo wiecie jak to jest, jak coś nie wyjdzie, to najlepiej niepowodzenie zwalić na przepis:) Chcę tego unik... czytaj dalej

komentarze: 37
DSC07109_hR_big.jpg
Na słodko

Syrop z buraka cukrowego

    Ten wpis potraktujcie bardziej z przymrużeniem oka. Daję go bardziej, jako ciekawostkę, niż przepis do wykorzystania. Chyba, że znajdzie się ktoś taki zwariowany jak ja:) Dla mnie jest to nowe doświadczenie i niesamowita frajda, zrobienie z niefotogenicznego buraka, coś tak pysznego:) W tygodniu będąc na Dolnym Śląsku, nie mogłam się oprzeć, aby nie zdobyć chociażby kilku sztuk buraka ... czytaj dalej

komentarze: 14
DSC03171_Wv_big.jpg
Nie tylko na obiad

Kluski leniwe, czy leniwe pierogi?

Przez tydzień mnie nie będzie. Piszę o tym, dlatego, że nie będę odpowiadać na Wasze maile i komentarze. Po powrocie nadrobię zaległości:)  Do miłego:)       Klasyczna polska kuchnia. To pewnie ktoś przez lenistwo pomieszał wszystko razem, aby było szybciej. Pierogi to ciasto z nadzieniem, tu ser, który powinien robić za nadzienie został wymieszany z mąką i pozostałymi dodatkami. Częs... czytaj dalej

komentarze: 12