LEŚNY ZAKĄTEK

P1260013_Cm_big.jpg
Nie tylko na obiad

Mini roladki schabowe z sosem śliwkowym i buraczkami

  Robiłam tego typu danie, układając na plastry pociętego schabu, to, co mi się nawinęło pod rękę. Przyznam, że ze szpinakiem nie robiłam. Janek z ManiaSmakowania, namówił mnie na mini roladki ze szpinakiem. Z czystego lenistwa zmieniłam odrobinę przepis:). Jak mini roladki to i mini szpinak, świeże listki, a do panierki, od dawna nie używam bułki tartej. Zastępuje ją otrębami owsianymi, żyt... czytaj dalej

komentarze: 6
obwarzanki_s6_big.jpg
Bułki

Obwarzaneczki drożdżowe

          Jednym słowem, przepyszne! Nie zawiodłam się jak dotąd, na żadnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Bo to właśnie z jej przepisu, z książki „Jedyne praktyczne przepisy”..., są te cudeńka:) czytaj dalej

komentarze: 14
P2080004_HH_big.jpg
Nie tylko na obiad

Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa

            Pamiętam smak zupy grzybowej mojej mamy. Myślę, że go odtworzyłam. Zabrakło mi suszonych kapeluszy borowików w całości, zostały zjedzone w okresie świąt. Cichaczem wyłapywałam je z zupy, będąc dzieckiem. Mama zawsze ostrzegała, dzie czytaj dalej

komentarze: 4
P2010009_PJ_big.jpg
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Żytni z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym

      Jaki jest mój ulubiony chleb? Każdy następny, upieczony w domu:) Mąka żytnia, pszenna, orkiszowa, mamy jakieś inne mąki do pieczenia chleba? Nie! Te inne mąki to owsiana, jęczmienna, amarantusowa, gryczana, ryżowa, kukurydziana, sojowa, kasztanowa...Może zapomniałam o jakiejś? Te inne wymienione są tylko uzupełnieniem do wypieku chleba, dodane do ciasta w niewielkiej ilości, sprawi... czytaj dalej

komentarze: 14
P1290032_if_big.jpg
Na słodko

Szybki torcik z musem jabłkowym

    Prosty, skromny, przepyszny:) Ciasto biszkoptowe. Na krem, mus jabłkowy. Do dekoracji śmietana. Nie da się prościej. W tej prostocie jest harmonia smaku:). Tort nie musi być skomplikowany, aby był smaczny. Przygotowałam go, tak, bez okazji, na niedzielne popołudnie:) Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego... czytaj dalej

komentarze: 9
P1220013_ZG_big.jpg
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Bursztynowe kreacje z musu jabłkowego

    „Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko” powiedzenie to, jest synonimem zdrowia. Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce w rankingu światowym, jeśli chodzi o ich produkcję. Jabłka polskie są najlepsze!  Jabłka zawierają dużo pektyn, które mają właściwości żelujące. Pektyna działa na organizm jak miotła. Najwięcej pektyn mają wytłoki z jabłek. Kule czytaj dalej

komentarze: 19
P1200035_0z_big.jpg
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Faworki z mąki jęczmiennej pełnoziarnistej

        Faworki, nazwa ta została zapożyczona z języka francuskiego. Faveur, znaczy wąska wstążeczka, tasiemka. Jak donoszą niektóre źródła, faworki przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. Mogą mieć różne kształty począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytu... czytaj dalej

komentarze: 9
P1180026_vm_big.jpg
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Mrozimy domowe blaty do pizzy

    Lubicie pizzę? Ja bardzo. Od czasu do czasu można sobie wyczyścić lodówkę:) Myślałam, co zrobić, żeby się nie narobić. Mam na myśli ciasto, które dobrze jest mieć pod ręką:) Pierwsza moja próba z ciastem to pizzy, to przetrzymywanie większej ilości surowego ciasta w lodówce przez kilka dni. Trzeba wyrobione ciasto szczelnie przykryć i schować do lodówki w miarę potrzeby, podbierać po k... czytaj dalej

komentarze: 15