LEŚNY ZAKĄTEK

pudliszki2_VP_big.jpg
Wpisy okolicznościowe

Kotleciki z suszonych grzybów w sosie pomidorowym z bazylią i oregano

      Likopen, to naturalny barwnik, który maluje pomidory na czerwono. Ma właściwości antyoksydacjne. To przeciwutleniacz, który chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki, wiadomo, są sprawcami wielu chorób. Mnóstwo tego składnika jest w przetworzonych pomidorach: sokach, sosach czy pastach. Świeże pomidory, również go zawierają, ale kilka tysięcy mikrogramów mniej.... czytaj dalej

komentarze: 11
P1260013_Cm_big.jpg
Nie tylko na obiad

Mini roladki schabowe z sosem śliwkowym i buraczkami

  Robiłam tego typu danie, układając na plastry pociętego schabu, to, co mi się nawinęło pod rękę. Przyznam, że ze szpinakiem nie robiłam. Janek z ManiaSmakowania, namówił mnie na mini roladki ze szpinakiem. Z czystego lenistwa zmieniłam odrobinę przepis:). Jak mini roladki to i mini szpinak, świeże listki, a do panierki, od dawna nie używam bułki tartej. Zastępuje ją otrębami owsianymi, żyt... czytaj dalej

komentarze: 6
obwarzanki_s6_big.jpg
Bułki

Obwarzaneczki drożdżowe

          Jednym słowem, przepyszne! Nie zawiodłam się jak dotąd, na żadnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Bo to właśnie z jej przepisu, z książki „Jedyne praktyczne przepisy”..., są te cudeńka:) czytaj dalej

komentarze: 14
P2080004_HH_big.jpg
Nie tylko na obiad

Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa

            Pamiętam smak zupy grzybowej mojej mamy. Myślę, że go odtworzyłam. Zabrakło mi suszonych kapeluszy borowików w całości, zostały zjedzone w okresie świąt. Cichaczem wyłapywałam je z zupy, będąc dzieckiem. Mama zawsze ostrzegała, dzie czytaj dalej

komentarze: 4
P2010009_PJ_big.jpg
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Żytni z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym

      Jaki jest mój ulubiony chleb? Każdy następny, upieczony w domu:) Mąka żytnia, pszenna, orkiszowa, mamy jakieś inne mąki do pieczenia chleba? Nie! Te inne mąki to owsiana, jęczmienna, amarantusowa, gryczana, ryżowa, kukurydziana, sojowa, kasztanowa...Może zapomniałam o jakiejś? Te inne wymienione są tylko uzupełnieniem do wypieku chleba, dodane do ciasta w niewielkiej ilości, sprawi... czytaj dalej

komentarze: 14
P1290032_if_big.jpg
Na słodko

Szybki torcik z musem jabłkowym

    Prosty, skromny, przepyszny:) Ciasto biszkoptowe. Na krem, mus jabłkowy. Do dekoracji śmietana. Nie da się prościej. W tej prostocie jest harmonia smaku:). Tort nie musi być skomplikowany, aby był smaczny. Przygotowałam go, tak, bez okazji, na niedzielne popołudnie:) Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego... czytaj dalej

komentarze: 9
P1220013_ZG_big.jpg
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Bursztynowe kreacje z musu jabłkowego

    „Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko” powiedzenie to, jest synonimem zdrowia. Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce w rankingu światowym, jeśli chodzi o ich produkcję. Jabłka polskie są najlepsze!  Jabłka zawierają dużo pektyn, które mają właściwości żelujące. Pektyna działa na organizm jak miotła. Najwięcej pektyn mają wytłoki z jabłek. Kule czytaj dalej

komentarze: 19