LEŚNY ZAKĄTEK

P2250033_s0_big.jpg
Kuchnia świąteczna, Wielkanoc

Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili

      Dopracowałam recepturę, biorąc pod uwagę szczególnie przyprawy, bo tak naprawdę ilość, gatunki i jakość mięsa niewiele się różnią w moim wykonaniu. Biała kiełbasa, nawet ta na rynku, nie powinna zawierać, żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Powinna składać się z dobrego gatunku mięsa wieprzowego, z niewielkim dodatkiem wołowiny „klejącej”. To jednak jest moje, a zapewne i Wasze... czytaj dalej

komentarze: 26
P3030014_ga_big.jpg
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Zrób sobie naturalny jogurt w domu, to takie proste:)

    Jogurt można przygotować domowym sposobem, bez większego nakładu pracy. Najtańszym sposobem jest znalezienie na rynku jogurtu naturalnego, który zawiera bakterie zawarte w gotowych saszetkach do produkcji jogurtu. Jeśli wierzyć temu, co jest napisane na opakowaniach, to nie każdy jogurt je zawiera, a przynajmniej nie wszystkie typy z tych bakterii. Może jednak nie wszystkie są wymieni... czytaj dalej

komentarze: 22
P2170022_Ty_big.jpg
Na słodko

Tarta na spodzie piernikowym z melonem, serkiem mascarpone i miętą

    Do tarty wykorzystałam pierniczki świąteczne, nielukrowane. Nauczona doświadczeniem nie lukruję wszystkich, tylko niewielką część. Zapomniane leżały w pudełku, twarde jak kamień, ale pyszne i pachnące. Mogłam dodać rozkrojone jabłko, aby zmiękły, ale zapewne w tej postaci nikogo z domowników by nie zainteresowały, bo atmosfera świąt już dawno mineła:). Zmiksowałam je na mąkę. Świetne ró... czytaj dalej

komentarze: 37
P1220029a_FA_big.jpg
Na słodko

Chrupiące paluszki w ziarnach

      Z przyjemnością zapraszam na chrupiące paluszki z ziarnami, w wersji z cukrem lub wytrawnej, bez cukru. Jeśli lubicie kminek, będą równie smaczne. Idealna przekąska do kawy, herbaty, past czy dipów... Z tej porcji wychodzi ich całe mnóstwo! Pyszne, chrupiące, pachnące:)   czytaj dalej

komentarze: 24
P2110007_X7_big.jpg
Nie tylko na obiad

Znów zapiekanka?:)

      Tak, bo lubię tego typu dania i myślę, że znajdę na nie zwolenników:) Proponuję na weekend, pyszną zapiekankę. W roli głównej cukinia, jako dodatek pomidorki, szynka i ser. Jedna cukinia dla jednej osoby. Polecam, bo pyszna:)     czytaj dalej

komentarze: 16
pudliszki2_VP_big.jpg
Wpisy okolicznościowe

Kotleciki z suszonych grzybów w sosie pomidorowym z bazylią i oregano

      Likopen, to naturalny barwnik, który maluje pomidory na czerwono. Ma właściwości antyoksydacjne. To przeciwutleniacz, który chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki, wiadomo, są sprawcami wielu chorób. Mnóstwo tego składnika jest w przetworzonych pomidorach: sokach, sosach czy pastach. Świeże pomidory, również go zawierają, ale kilka tysięcy mikrogramów mniej.... czytaj dalej

komentarze: 11
P1260013_Cm_big.jpg
Nie tylko na obiad

Mini roladki schabowe z sosem śliwkowym i buraczkami

  Robiłam tego typu danie, układając na plastry pociętego schabu, to, co mi się nawinęło pod rękę. Przyznam, że ze szpinakiem nie robiłam. Janek z ManiaSmakowania, namówił mnie na mini roladki ze szpinakiem. Z czystego lenistwa zmieniłam odrobinę przepis:). Jak mini roladki to i mini szpinak, świeże listki, a do panierki, od dawna nie używam bułki tartej. Zastępuje ją otrębami owsianymi, żyt... czytaj dalej

komentarze: 6
obwarzanki_s6_big.jpg
Bułki

Obwarzaneczki drożdżowe

          Jednym słowem, przepyszne! Nie zawiodłam się jak dotąd, na żadnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Bo to właśnie z jej przepisu, z książki „Jedyne praktyczne przepisy”..., są te cudeńka:) czytaj dalej

komentarze: 14
P2080004_HH_big.jpg
Nie tylko na obiad

Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa

            Pamiętam smak zupy grzybowej mojej mamy. Myślę, że go odtworzyłam. Zabrakło mi suszonych kapeluszy borowików w całości, zostały zjedzone w okresie świąt. Cichaczem wyłapywałam je z zupy, będąc dzieckiem. Mama zawsze ostrzegała, dzie czytaj dalej

komentarze: 4