LEŚNY ZAKĄTEK

P4080013_tW_big.jpg
Na słodko

Lekki orzeźwiający deser jogurtowy z galaretką i brzoskwinią

      Taki deser mogę jeść, co tydzień, na weekend. Niewiele z nim pracy. Można zmieniać owoce i kolory galaretek. Cukier też można regulować w/g upodobań. Nawet może być bez dodatkowego cukru, bo jest w owocach z puszki i galaretce.  Za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Bardzo polecam, bo jest pyszny, prosty, orzeźwiający! Nie ma w nim mąki, masła i jajek.   ... czytaj dalej

komentarze: 20
P3160012_PA_big.jpg
Nie tylko na obiad

Pieczone skrzydełka z rozmarynem

        Rozmaryn, / Rosmarinus officianalis /, „ros maris” oznacza powiew morza. Jest bardzo aromatycznym ziołem, stosowanym nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Nigdy nie udało mi się przezimować rozmarynu w domu. Zioło, w okresie zimy, najlepiej czuje się w niskiej temperaturze od 2-8 stopni. Zioło to, jest nie tylko smakową przyprawą. Używamy go, aby wspomóc trawienie. Rozmaryn jest ni... czytaj dalej

komentarze: 9
Image2_bW_big.jpg
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Mazurek królewski i co ma z nim wspólnego sok z zielonego owsa.

    O walorach odżywczych owsa, nikogo nie muszę przekonywać. Płatki owsiane, otręby, mąka, ziele, słoma. Najpopularniejsze płatki owsiane górskie, które są tanie i odżywcze, wszyscy znamy. Sok z zielonego owsa nie jest popularny, bo nie można go kupić. Musimy zasiać sobie sami w doniczce lub w ogródku. Wiosna, kiedyś nadejdzie:) Ziarno owsa moczyłam do siewu już pod koniec lutego. Zasiała... czytaj dalej

komentarze: 8
P3080019_Kv_big.jpg
Kuchnia świąteczna, Wielkanoc

Zabielany barszcz wielkanocny z kiszonych buraków, z sokiem czarnego bzu, chrzanem, jajkiem i wędzonką

      Kiedy wracam myślą do lat dziecięcych, to Święta Wielkanocne zawsze kojarzą mi się z mszą rezurekcyjną i pierwszym wielkanocnym śniadaniem. Zmarznięci i głodni wracaliśmy z porannej mszy, a mama już czekała ze smakowitym śniadaniem. Barszcz z kiszonych buraków zabielany śmietaną, to o nim będzie mowa, musiał być gorący, nieodgrzewany, zrobiony na już i podany na stół. To był sekret... czytaj dalej

komentarze: 14