LEŚNY ZAKĄTEK

P5240005_Xi_big.jpg
Na słodko

Ciasto z rabarbarem

        Rodzinny przepis na to ciasto, przywędrował do mnie z Podkarpacia, od Basi. Kruche ciasto, jest wręcz idealne i na tyle uniwersalne, że pasuje do różnych sezonowych owoców. Polecam:)   czytaj dalej

komentarze: 24
P4140017_oq_big.jpg
Nie tylko na obiad

Pierogi Swietłany

      Dlaczego pierogi Swietłany? Nie różnią się wyglądem od tradycyjnych pierogów przygotowywanych w naszych domach. Nie da się przekazać ich smaku, są po prostu inne, zrobione nie przy okazji niedzielnego rosołu, czy bulionu mięsnego. Są przygotowane wyłącznie dla ich samych. Swietłana, Ukrainka pracująca w Warszawie, mająca pod opieką osobę w dość sędziwym wieku. Gotuje dla niej tak,... czytaj dalej

komentarze: 20
briosze2_XI_big.jpg
Na słodko

Maślane brioszki

        Brioche, brioszki, francuskie słynne bułeczki z pomponem. Pieczone z ciasta drożdżowego, prowadzonego nieco inaczej, od tradycyjnego drożdżowego ciasta. Jeśli, ktoś z Was nie chce się bawić w pompony i pomponiki:), niech po prostu upiecze ciasto w zwykłej foremce, jak zazwyczaj piecze się drożdżowe, a zapewniam, że smak będzie ten sam, a ciasto dłużej czytaj dalej

komentarze: 3