LEŚNY ZAKĄTEK

P9060034.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb na zaczynie z gruszką

To mój pierwszy chleb upieczony po przyjeździe. Przez miesiąc nie piekłam chleba! To do mnie nie podobne:). Jadłam jednak smaczny chleb żytni z mąki białej na zakwasie z Białego Kościoła. To mała wioska w województwie dolnośląskim, położona w gminie Strzelin, na stoku Wzgórz Strzelińskich. czytaj dalej

komentarze: 19
P8190535.JPG
Nie tylko na obiad

Leczo z cukinią

Przepyszne leczo! To teraz najlepsza pora na jego przyrządzanie. Warzywa o tej porze to bomba witaminowa i wiele innych cennych składników. Do tej potrawy podsmażam warzywa stopniowo, zaczynając od tych najtwardszych, na dość dużym ogniu w dobrze nagrzanym garnku. Warzywa powinny być w całości miękkie i jednocześnie lekko chrupiące. czytaj dalej

komentarze: 38
P9010012.JPG
Na słodko

Owocowa fantazja, 5 smaków lata

Kolorowy, słodko-kwaśny torcik owocowy w pięciu smakach pysznych letnich owoców. Rozbielony serkiem i śmietanką. Tak na zakończenie lata. Użyłam pięć rodzajów świeżych owoców. Udało mi się jeszcze kupić jagody leśne i truskawki. Malinami pewnie jeszcze długo będziemy się cieszyć. czytaj dalej

komentarze: 33
P7240023.JPG
Nie tylko na obiad

Pieczone pierogi i pyszna sałatka

Kiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt kwaśna, jeśli po ukiszeniu wstawimy ją do lodówki. czytaj dalej

komentarze: 17
P7210006.JPG
Na słodko

Ciasto drożdżowe ze śliwką, płatkami migdałów i listkami stewii

o ciasto nie tylko mnie zachwyciło swoim smakiem i wielkością. Jest olbrzymie wielkości blachy z piekarnika. Rozmiary ciasta to 40x34, wysokość 5cm. Całe szczęście, że nie mam już możliwości upiec większego:). Nie pierwszy raz piekę drożdżowe i nigdy nie zdarzyło mi się upiec normalnej blaszki ciasta. Niby użyłam mało drożdży, a rosło jak zwariowane:) czytaj dalej

komentarze: 33